Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Tökfőzelék glutén- és tejmentesen

2023. február 03. - Ízek, mentesen

Nem vagyok nagy tökfőzelékrajongó, de most eldöntöttem: mégis készítek egy mentes verziót, ami nekem is ízlik. A Street Kitchen receptjét vettem alapul, ezt alakítottam át, és nagyon finom lett! Gondoltam, megosztom veletek, hátha másnak is jól jön egy egyszerű, „mentesített” tökfőzelékrecept.

tokfozelek_masolata.jpg

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök kaporral (mirelitet használtam)

egy nagy fej fehér hagymának kb. 1/8 része (Az eredeti recept vöröshagymával készült. Mivel most lábalok ki a hisztamin intoleranciából, a vöröshagyma helyett fehér hagymát használtam.)

2 közepes gerezd fokhagyma

1 nagy csipet só

1 mokkáskanál cukor, illetve ízlés szerinti mennyiség

1,5 mokkáskanál 10%-os ecet, illetve ízlés szerinti mennyiség

2 tk. barnarizs-liszt

1,5 tk. nyílgyökérliszt

4 tk. gluténmentes zabital és külön még kb. 100 ml

1 púpozott tk. szilárd kókuszolaj

½-1 tk. őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. Mivel én mirelit tököt használtam, először egy szűrőbe tettem és leöblítettem vízzel, hogy ne legyen annyira jeges. A felesleges vizet lecsepegtettem.
  2. A kókuszolajat felhevítettem, és megpároltam rajta a megtisztított és apróra vágott fehér hagymát. Amikor a hagyma megbarnult, hozzáadtam a tököt, megsóztam, beletettem a fokhagymanyomóm átnyomott  fokhagymát, és kicsit megpároltam.
  3. Kb. 10 perc után hozzáadtam annyi zabitalt, hogy a folyadék nagyjából ellepje a tököt (a pontos mennyiség attól függ, mennyire vizes a tök). Tovább főztem, amíg a tök megpuhult.
  4. A barnarizs-lisztet és a nyílgyökérlisztet összekevertem, majd hozzáadtam 4 tk. zabitalt, és csomómentesre kevertem.
  5. Amikor a tök puhára főtt, lehúztam a tűzről, és kb. a felét botmixerrel pürésítettem.
  6. Hozzáadtam a lisztes-zabtejes keveréket, és azonnal alaposan elkevertem benne. Pirospaprikával, cukorral és ecettel ízesítettem, megint megkevertem, és még kb. 5 percig főztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5018040538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása