Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Szezámmagkrém (tahini) házilag

2023. április 08. - Ízek, mentesen

Elkészítési idő: kb. 20 perc.

Ahhoz, hogy tahinit tudj készíteni, szükséged lesz egy jó erős konyhai aprítógépre.

szezammagkrem_hazilag

Hozzávalók:

Kb. 180 g szezámmag (a képen látható kis tálkányi mennyiséghez)

Elkészítés:

  1. A szezámmagot forró, száraz serpenyőbe tesszük, és világosbarnára pirítjuk. Én először magasabb fokozaton felhevítem a serpenyőt, majd lejjebb veszem a hőfokot, és azon pirítom a szezámmagot. Folyamatosan kevergetni kell, különben odaég. Addig szoktam pirítani, amíg a szezámmag kissé kesernyés illata enyhül vagy meg is szűnik.
  2. Ezután várunk egy kicsit, amíg a szezámmag kihűl.
  3. Konyhai aprítógépbe tesszük, és krémes állagúvá keverjük. Ez kb. 10 percig tart. Keverés közben rövid időközönként meg kell állni, mert a mag feltapad az aprító falára (és a gép motorja is leéghet, ha túl hosszú ideig járatjuk egyfolytában). Ilyenkor kapargasd le, majd folytasd a keverést. Minél tovább kevered, annál krémesebb lesz. Amikor már kezd krémesedni, add hozzá a sót.

Ennyire egyszerű :)

 

Tökfőzelék glutén- és tejmentesen

2023. február 03. - Ízek, mentesen

Nem vagyok nagy tökfőzelékrajongó, de most eldöntöttem: mégis készítek egy mentes verziót, ami nekem is ízlik. A Street Kitchen receptjét vettem alapul, ezt alakítottam át, és nagyon finom lett! Gondoltam, megosztom veletek, hátha másnak is jól jön egy egyszerű, „mentesített” tökfőzelékrecept.

tokfozelek_masolata.jpg

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök kaporral (mirelitet használtam)

egy nagy fej fehér hagymának kb. 1/8 része (Az eredeti recept vöröshagymával készült. Mivel most lábalok ki a hisztamin intoleranciából, a vöröshagyma helyett fehér hagymát használtam.)

2 közepes gerezd fokhagyma

1 nagy csipet só

1 mokkáskanál cukor, illetve ízlés szerinti mennyiség

1,5 mokkáskanál 10%-os ecet, illetve ízlés szerinti mennyiség

2 tk. barnarizs-liszt

1,5 tk. nyílgyökérliszt

4 tk. gluténmentes zabital és külön még kb. 100 ml

1 púpozott tk. szilárd kókuszolaj

½-1 tk. őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. Mivel én mirelit tököt használtam, először egy szűrőbe tettem és leöblítettem vízzel, hogy ne legyen annyira jeges. A felesleges vizet lecsepegtettem.
  2. A kókuszolajat felhevítettem, és megpároltam rajta a megtisztított és apróra vágott fehér hagymát. Amikor a hagyma megbarnult, hozzáadtam a tököt, megsóztam, beletettem a fokhagymanyomóm átnyomott  fokhagymát, és kicsit megpároltam.
  3. Kb. 10 perc után hozzáadtam annyi zabitalt, hogy a folyadék nagyjából ellepje a tököt (a pontos mennyiség attól függ, mennyire vizes a tök). Tovább főztem, amíg a tök megpuhult.
  4. A barnarizs-lisztet és a nyílgyökérlisztet összekevertem, majd hozzáadtam 4 tk. zabitalt, és csomómentesre kevertem.
  5. Amikor a tök puhára főtt, lehúztam a tűzről, és kb. a felét botmixerrel pürésítettem.
  6. Hozzáadtam a lisztes-zabtejes keveréket, és azonnal alaposan elkevertem benne. Pirospaprikával, cukorral és ecettel ízesítettem, megint megkevertem, és még kb. 5 percig főztem.

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes bejgli

2022. november 19. - Ízek, mentesen

Elkészült a 2.0-ás bejgliverzióm. Szerintem még ízesebb a tésztája, mint a korábbi bejglimnek. A mostani tészta nem tartalmaz köles-, hajdina- és zablisztet sem. Emellett – mint minden receptem – glutén-, tej- és tojásmentes.

A tésztája nem a hagyományos bejglitésztához hasonlít, inkább omlóstészta jellegű.

glutenmentes_bejgli_rizslisztes_1.jpg

Hozzávalók:

Tészta (1 nagyobb vagy 2 kicsi rúd bejglihez):

200 g barnarizs-liszt;

40 g tápiókakeményítő;

40 g kókuszliszt

14 g útifűmaghéjliszt;

64 g kókuszvirágcukor;

40 g aranybarna nádcukor;

88 g tejmentes sütőmargarin;

156 ml víz;

icipici só;

½ púpozott mokkáskanálnyi paleo sütőpor és ugyanennyi aszkorbinsav. (Tapasztalatom szerint a rizslisztes tészta ízesebb lesz, ha sütőport teszünk bele, és nem szódabikarbónát. A citrom vagy ecet helyett pedig finomabb aszkorbinsavval.)

 

Töltelék:

200 g darált mák;

150 g nádcukor (én a töltelékhez nem aranybarna nádcukrot használtam, hanem egy másik fajtát, aminek nem annyira erős a mézes íze);

1,5 tk. fahéj, illetve ízlés szerint;

1 vaníliarúd kikapart belseje, illetve ízlés szerinti mennyiségű vanília;

75 g mazsola; 

225 ml víz;

2 ek. baracklekvár;

1/2 mokkáskanál citromlé (én az igazi citrom levét szeretem használni, mert az üveges citromlének mellékíze lehet).

 

Elkészítés:

  1. A töltelékkel kezdjük: a mazsolát forró vízbe áztatjuk.
  2. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Nem kell sűrűre főzni, mert akkor keményebb lesz a töltelék. De túl híg se legyen, mert akkor szétreped a bejgli.
  3. A forró szirupból annyit öntünk a mákhoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk, majd jól elkeverjük. (A töltelék álltában még egy picikét szilárdul, de nem sokat.)
  4. Ízesítjük a fahéjjal, vaníliával, citrommal, és hozzáadjuk a leszűrt és kicsit megtörölgetett mazsolát.
  5. Amikor teljesen kihűlt (nem előbb, mert folyós lesz a töltelék), hozzáadunk még 1-2 ek. baracklekvárt.

Amíg a töltelék hűl, elkészítjük a tésztát:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  2. Összekeverjük a liszteket, a cukrokat, a sütőport, sót és az aszkorbinsavat.
  3. A margarint elmorzsoljuk a keverékkel.
  4. Hozzáadjuk a vizet, és jól összegyúrjuk. Kicsit törékeny tésztát kapunk.
  5. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
  6. Miután letelt a 30 perc, sütőpapírok között kinyújtjuk, kb. fél cm vastagra. Ha nagyon törékeny, nyújtás előtt még egy pici vizet hozzá lehet adni, és átgyúrni. (Csak nagyon kevés vizet adj hozzá, mert különben kevésbé lesz ízes a tészta.)
  7. Rákenjük a tölteléket, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük.
  8. Sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük, és mehet be a sütőbe, a középső rácsra.
  9. Alul-felül sütéssel kb. 25 percig sütjük. Sütés előtt egy villával szurkáljuk meg, nehogy kirepedjen.

A kész bejglit jól csomagoljuk be frissen tartó fóliába, és tegyük a hűtőbe.

Másnapra a tészta puhább lesz.

Ezt a süteményt le is lehet fagyasztani. Kiolvasztáskor fedjük le, és csak nagyon alacsony hőfokon, egyszerre rövid ideig melegítsük (ha nincs a mikrón olvasztó funkció, és csak néhány szeletet olvasztunk ki, akkor csak 10-10 másodpercig), nehogy megkeményedjen a tészta. 

Zabpelyhes meggyes pite

2022. április 09. - Ízek, mentesen

Kipróbáltam a Bulkshop.hu zabpelyhes meggyes pite receptjét. Szerintem nagyon egyszerű és finom, próbáljátok ki Ti is!

A tésztája ropogós kéreg, a tölteléke lágy.

bulkshop_pite_2.jpg

A töltelékbe eredetileg agar-agar is kellene. Én ezt nem fogyaszthatom, ezért csak tápiókakeményítőt tettem bele, de így is összeállt. Szeletelni valószínűleg jobban lehet úgy, ha zselésítő anyag is van benne, de nekem így is megfelelt.

A receptben írt mennyiség egy kis tepsinyi süteményhez elegendő.

Idemásolom a receptet egy kicsit módosítva, úgy, ahogyan én elkészítettem:


Hozzávalók:

2 bögre (2,5 dl-es) apróbbra őrölt gluténmentes zabpehely;

2 evőkanál szilárd kókuszzsír;

2-3 evőkanál kókuszcukor;

1 kávéskanál sütőpor;

1 csipet só;

1 mokkáskanál fahéj.

Hozzávalók a töltelékhez:

70 dkg meggy (nálam mirelit meggy volt, a receptben írt mennyiség a kiolvasztott gyümölcsre értendő);

3-4 evőkanál kókuszcukor;

8 g tápiókakeményítő.

Elkészítés:

1. A kiolvasztott és alaposan lecsepegtetett meggyet keverjük össze a cukorral. Forraljuk együtt néhány percig.

2. Egy kisebb tálkában nagyon kevés vízzel keverjük simára a keményítőt és folyamatos keverés mellett adjuk a forrásban lévő meggyhez. Forraljuk még kb. fél percig, amíg elkezd sűrűsödni.

3. Kagyjuk hűlni kb. 20 percig.

4. Kapcsoljuk be a sütőt, melegítsük elő 180 fokra.

5. A zabpelyhet őröljük meg durvára a kávédarálóban vagy az aprítógépben. Ne őröljük lisztté, maradjanak benne darabos pelyhek is.

6. A megőrölt zabpehellyel keverjük el a cukrot, sót, fahéjat, morzsoljuk el benne a zsiradékot és dolgozzuk bele a sütőport.
Könnyen morzsálódós, de ujjal összecsippenthető tésztaféleséget kapunk, amelynek 2/3-ad részét nyomkodjuk bele egy kisebb tepsi aljába (pl: 20×28 cm).

7. Terítsük el rajta a hűlőfélben lévő lekvárt, szórjuk meg a zabpelyhes keverék maradékával. (Én most a tetejére nem tettem tésztát, hogy szebb legyen a pite :).)

8. Süssük együtt 25-30 percig.

9. Hűtsük ki a kész süteményt, mert hidegen jobban szeletelhető.

Frissen a legfinomabb.

Zabkása, mikróban

2022. április 02. - Ízek, mentesen

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én reggel nem szeretek főzőcskézni. Minél gyorsabban hozzá akarok jutni a reggelimhez :). Ezért újabban a zabkását nem a tűzhelyen, hanem a mikróban készítem el, így:

zabkasamikroban.jpg

Hozzávalók:

  • 55 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely;
  • 320 ml hideg vagy langyos víz*;
  • 1 kis csipet só;
  • ízlés szerinti édesítő;
  • fahéj vagy vanília. (Tudomásom szerint a hisztaminintoleranciások csak fahéjat fogyaszthatnak biztonsággal, a vanília problémát okozhat.)

Elkészítés:

1. A zabpelyhet és a sót egy mély tálkába vagy müzlisbögrébe teszem. (Mikrózás közben a kása kissé meg fog emelkedni.)

2. Beleöntöm a vizet és hozzáadom az édesítőt. Éppen csak összeforgatom egy kicsit, nem kell nagyon keverni. (Minél jobban keverjük a zabkását, annál nyálkásabb lesz.)

3. Lefedem egy kistányérral, és a mikróba teszem. Alacsony fokozaton, többször, rövidebb ideig melegítem. Ha egyszerre túl sokáig melegítjük, kifut!!**

Az, hogy meddig kell melegíteni, a mikrótól és a víz hőmérsékletétől is függ. Az én mikrómban a leggyengébb melegítő (nem olvasztó) fokozaton 2 + 2 + 1 perc alatt készül el. Minden szünetben kiveszem és átforgatom egy kicsit, hogy az alján lévő vizet is be tudja szívni, de nem keverem túlságosan.

Addig melegítem, amíg beszívja a folyadékot, és kellemes, kásás lesz az állaga. Nem kell nagyon tömörre mikrózni, mert hűlés közben még sűrűsödni fog egy kicsit.

4. Miután kivettem, még egyszer átforgatom.

5. Tetszés szerint ízesítem.

 

*A mikrós zabkását általában csak vízzel vagy víz és egy pici kókuszkrém keverékével készítem, mert így sikerült a legjobban. A növényi tejet – legalábbis az én tapasztalatom szerint – a mikróban melegítve lassan szívja be a zabpehely.

** Remélem, a recept segítségével sikerül elkerülnöd, hogy kifusson a kásád, de arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj: a ragadós zabkását hideg vízzel könnyebb lemosni, mint meleggel.

Gluténmentes mákos nudli (tojásmentes)

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Tejterméket sem tartalmaz. A szilvás gombóc tésztájából készítettem.

makos_nudli.jpg

Hozzávalók:

  • 80 g kölesliszt;
  • 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 16 g útifűmaghéjliszt;
  • 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
  • 40 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő;
  • 2 ek. olvasztott sütőmargarin.

A tálaláshoz:

  • 4 ek. darált mák;
  • 2 ek., illetve ízlés szerinti mennyiségű porrá őrölt aranybarna nádcukor (vagy más édesítő).

Elkészítés:

Mielőtt hozzálátnál, két jótanács:

Miután megfőzted a krumplit, várj, amíg teljesen kihűl, és csak ezután kezdd összeállítani a tésztát.

Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.

1. Egy fazékban kezdd melegíteni a főzővizet, és egy kicsit sózd meg.

2. A köleslisztet szitáld egy tálba.

3. Add hozzá az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól keverd össze.

4. A burgonyát és a 40 ml vizet add a száraz keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)

5. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is szórd meg tápiókakeményítővel. A tésztából sodorj ujjnyi vastag rudakat, majd vágd őket 3-4 cm-es darabokra. A nudlik végét kicsit vékonyítsd el, hogy szép formájuk legyen.

6. Lobogó vízben főzd meg a nudlikat. Egyszerre csak annyit tegyél a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzöl egyszerre, a víz lehűl, és a nudlik összeragadhatnak.) Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, még egy kicsit főzd őket, majd vedd ki és szűrd le. Figyelem: miután feljöttek a víz színére, már csak nagyon rövid ideig kell főzni a nudlikat, különben szétmállanak a vízben.

7. A főtt nudlikat forgasd olvasztott sütőmargarinba, hogy ne ragadjanak össze, amíg a többi adag elkészül.

8. Amikor az összes nudli megfőtt, forgasd őket a mák és a porcukor keverékébe.

Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz.

A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs sem szódabikarbóna, sem citromlé.

glutenmentes_szilvas_gomboc.jpg

Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz):

Tészta:

  • 80 g kölesliszt;
  • 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 16 g útifűmaghéjliszt;
  • 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
  • 40 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő.

Panír:

  • 150 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely;
  • 7,5 evőkanál olvasztott kókuszolaj.

Aki nem fogyaszthat zabot, használhat helyette darált, pirított kókuszreszeléket is, ekkor kissé kókuszízű lesz a panír.

Töltelék:

  • 6 db szilva (friss vagy kiolvasztott mirelit),
  • 20 g aranybarna nádcukor,
  • 3/4 mokkáskanál (illetve ízlés szerinti mennyiségű) fahéj.

A tálaláshoz:

Mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt.

Elkészítés:

Egy jótanács: akármilyen sorrendben készíted elő a hozzávalókat, fontos, hogy a tészta összeállítása maradjon utoljára. Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.

1. A zabpelyhet kávédarálóval daráld meg.

2. Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve pirítsd világosbarnára.

3. A fahéjat és a cukrot keverd össze.

4. Ha nem mirelit, felezett szilvát használsz, akkor a szilvákat mosd meg, vágd félbe, és vedd ki a magokat.

5. Egy fazékban kezdd melegíteni a főzővizet, és egy kicsit sózd meg.

6. A köleslisztet szitáld egy tálba.

7. Add hozzá az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól keverd össze.

8. A burgonyát és a 40 ml vizet add a száraz keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)

9. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is szórd meg tápiókakeményítővel. A tésztát nyújtsd kb. fél cm vastagra. Vágd négyzetekre, és mindegyiknek a közepébe tegyél egy-egy fél szilvát. A szilvamagok helyére szórj fahéjas cukrot. A négyzetek sarkait fogd össze, majd az oldalt lévő réseket is „csípd össze”, és formázz gombócokat.

10. A gombócokat lobogó vízben főzd meg. Egyszerre csak annyit tegyél a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzöl egyszerre, a víz lehűl, és a gombócok összeragadhatnak.) Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzd őket, majd vedd ki, és forgasd a pirított zabpehelybe.

Gluténmentes krumplis lángos

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Krumplis lángos gluténmentesen, tej és tojás nélkül. Kukoricát, rizst és zabot sem tartalmaz.

Piros burgonyát használok hozzá, mert szerintem ezzel jobb íze van, mint sárgával.

Azért, hogy a lángosok tésztája minél levegősebb legyen, sütés előtt nem hagyom állni, hanem ahogy összegyúrtam, máris sütöm. Ugyanezért inkább kicsi, vékony lángosokat szoktam formázni (de nagyobb méretben is elkészíthetők).

glutenmentes_krumplis_langos.jpg

Hozzávalók (6 db, kb. ujjnyi átmérőjű, kicsi lángoshoz):

  • 100 g kölesliszt;
  • 200 g főtt, villával vagy krumplinyomóval összetört piros burgonya (ne botmixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 5 g útifűmaghéj;
  • 1/2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna;
  • 1 tk. valódi citromlé;
  • 4 g só;
  • 40 ml forró víz;
  • kókuszolaj a sütéshez.

Elkészítés:

1. A köleslisztet szitáld át abba a tálba, amelyben majd összeállítod a tésztát.

2. Add hozzá a sót és a szódabikarbónát, majd keverd össze.

3. A főtt, kihűlt krumplit alaposan morzsold össze a száraz keverékkel.

4. A 40 ml forró vizet öntsd az útifűmaghéjhoz, és jól keverd el. Ezután rögtön add a burgonyás keverékhez. Öntsd bele a citromlevet is, és könnyedén gyúrd össze a tésztát. (Nem lesz tökéletes lángostészta, darabosabb marad.)

5. A tésztából formázz kicsi, vékony lángosokat, és azonnal, forró olajban süsd meg előbb az egyik, majd a másik felüket. (Nagyon gyorsan megsülnek.) Ha leragadnak a serpenyő aljára, pár másodperc sütés után óvatosan segítsd őket a felszínre egy kanállal.

6. A megsült lángosokat szedd papírtörlővel bélelt tányérra.

Frissen, melegen érdemes fogyasztani, ekkor a legfinomabb és -könnyedebb a lángos. (Ahogy áll, kicsit tömörebb lesz a tésztája.)

Jó étvágyat!

Hisztaminszegény desszertek

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Ebben a cikkben azokat a desszertreceptjeimet gyűjtöttem össze, amelyeket hisztaminintoleranciásoknak ajánlok.

Tejbegríz glutén- és tejmentesen

tejbegriz_hisztamin.jpg

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 30 g barnarizs-dara;
  • 280 ml víz;
  • 20 ml adalékmentes, 60% kókusztartalmú kókusztej, én általában ezt használom;
  • 1,5 tk. nyírfacukor, vagy más, ízlés szerinti édesítő (aki még nem szokott hozzá a nyírfacukorhoz, inkább használjon mást, nehogy hasmenés legyen a vége);
  • 1 csipet só.

Elkészítés:

1. A vízben elkeverjük a kókusztejet, a sót és az édesítőt, majd felforraljuk.

2. Amikor felforrt, állandó keverés mellett, fokozatosan hozzáadagoljuk a rizsdarát. Kisebb lángon, lefedve addig főzzük, amíg besűrűsödik, de még egy picivel hígabb az állaga, mint amilyennek a végleges tejbegrízt szeretnénk. (1 adagot én kb. 8 percig szoktam főzni, nagyobb mennyiségnél hosszabb a főzési idő.) Közben gyakran megkeverjük, mert könnyen leragad.

Ne főzzük nagyon hígra, mert akkor hűlés után még folyósabb lesz.

3. Főzés után 8 percig lefedve állni hagyjuk. Ha még ezután is marad rajta folyadék, jól keverjük át, és fedő nélkül hagyjuk állni pár percig.

A tejbegríz hűlés közben nyeri el a végleges állagát.

Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, vagy házilag készült, lekvár állagú gyümölcsszósszal (recept itt!). (Szerintem ehhez a tejbegrízhez a savanykás gyümölcsök vagy a belőlük készült gyümölcsszószok illenek a legjobban.)

 

Tejmentes tejszínhab

tejmentes_tejszinhab.jpg

Itt olvashatod a receptjét. Friss gyümölcsre téve egyszerű, finom desszert.

Zab- vagy köleskása

zbkasa_hisztamin_3.jpg

Ebben a cikkben találod a zabkása és a köleskása receptjét. Tálald behűtve, friss gyümölcsökkel vagy gyümölcsszósszal. A tetejére mehet kókuszreszelék, kókuszchips vagy pirított, nagy szemű zabpehely.

Sült gesztenye

Ha épp szezonja van, ezt is fogyaszthatjuk desszertként. Ebben a leírásban hasznos tanácsokat találhatsz ahhoz, hogyan válaszd ki a szép, egészséges gesztenyéket, és hogyan süsd meg.

„Haladó” diétázóknak:

Azoknak, akik már elkezdték visszavezetni az egyes élelmiszereket a diétájukba, ajánlom ezt a gesztenyelisztes piskótát. Glutén-, tej- és tojásmentes, de bambuszrostlisztet tartalmaz, amit nem biztos, hogy mindenkinek a szervezete tolerál. A receptben írt tejmentes margarin helyett inkább kókusz- esetleg olívaolajjal készítsd.

Egy nagy piskóta helyett érdemes inkább muffinokat sütni, és külön-külön lefagyasztani őket, így mindig csak annyit kell kivenned a mélyhűtőből, amennyit egyszerre elfogyasztasz. Mivel a gesztenye romlékony, még a mélyhűtőben se tárold sokáig a tésztát.

Hisztaminszegény főzelékek, köretek

2022. március 28. - Ízek, mentesen

A hisztaminintoleranciásoknak szánt receptek harmadik részében főzelékek és köretek elkészítéséhez találhatsz hasznos tippeket.

Főzelékek sűrítése

sargarepa_fozelek.jpg

Mit használj, ha búzaliszt és tej nélkül szeretnéd besűríteni a főzeléket?

Többféleképpen is megoldhatod:

  1. A legegyszerűbb módszer (a darabosabb zöldségekhez ajánlott): a főzeléket saját magával sűrítjük.

A zöldségről 1-2 kanálnyi kivételével leöntjük a főzővizet. A főtt zöldség kb. ¼-ét botmixerrel pürésítjük, és a főzeléket összekeverjük.

Ezzel a módszerrel az ételnek nincs olyan szép szaftja, mint általában, de gyors és egyszerű megoldás.

  1. Sűrítés burgonyával

Megfőzzük a főzeléknek szánt zöldséget, és külön egy kisebb krumplit is. A zöldségről a főzővíz nagy részét leöntjük, de kb. ¼-ét rajta hagyjuk. A krumplit villával összetörjük, majd a főzelékhez keverjük.

  1. Sűrítés gluténmentes keményítővel vagy keményítő és gluténmentes liszt keverékével:

Az én blogom kukoricamentes, de azok kedvéért, akik fogyaszthatnak kukoricát, leírom, hogy a legegyszerűbben beszerezhető és az egyik legolcsóbb gluténmentes keményítő kukoricából készül. Hagyományos élelmiszerboltokban is kapható, gluténmentes étkezési keményítő néven. (Azért mindig ellenőrizd a csomagoláson, ha ilyet veszel, hogy tényleg kukoricakeményítőt tartalmaz-e.)

A másik olcsó hozzávaló, de inkább bioboltokban kapható: a burgonyakeményítő. Egy kicsit erősebben sűríti az ételeket, mint kukoricából készült „kollégája”.

Használhatsz még tápiókakeményítőt (más néven tápiókalisztet) vagy nyílgyökérlisztet is (utóbbi szintén egy keményítőfajta, bár lisztnek hívják). A tápiókakeményítő vízzel keverve nem ad olyan sűrű, szaftos állagot, amilyet általában megszoktunk, kicsit áttetszőbb lesz a főzelék leve. A nyílgyökérlisztnek a legalacsonyabb a szénhidráttartalma a felsoroltak közül, de ez a legdrágább, és jobban elveszi az ízeket, mint a többi keményítő.

Burgonya- és tápiókakeményítő, valamint nyílgyökérliszt mellé én mindig teszek gluténmentes barnarizs- vagy köleslisztet is, mert ha a felsorolt keményítőket csak magukban használjuk, kissé gumis állagú lehet a főzelék. Érdemes egy több liszt-kevesebb keményítő keverékkel dolgozni. Kikísérleteztem egyet, ami nagyon jól bevált mind gluténmentes rántásba, mind habarásba: 5 g barnarizs-liszt + 2 g nyílgyökérliszt. Ezzel ugyanolyan lett az étel, mintha búzalisztet használtam volna.

Akár keményítőt, akár keményítő-liszt keveréket használsz, 1 teáskanálnyit 1 tk. hideg vízben kell elkeverni.

Arra is ügyelj, hogy ne forrald túl az ételt, mert visszahígulhat.

Hogyan teheted ízesebbé a főzelékeket?

Mivel kevés ízesítőt használhatunk, inkább a hozzávalók kiválasztásával, illetve a főzési technikával érhetjük el, hogy finomak legyenek a főzelékeink.

  • Az egyik kipróbált tippem, amelyet már a hús- és halételeknél is említettem: ha teheted, inkább friss fűszereket használj, ne szárítottat. Az előbbieknek ugyanis sokkal intenzívebb az ízük.
  • Ha lehetőséged van friss (nem mirelit) zöldséget használni, és éppen szezonjuk van, válaszd az új, zsenge darabokat.
  • A főzeléknek szánt (megtisztított, megmosott, kis kockákra vágott) zöldséget érdemes kicsit megpirítani főzés előtt, majd nagyon kevés vízben főzni. Gyakorlatilag inkább pároljuk mint főzzük, így intenzívebb marad az íze, és a színe is szebb. Én olívaolajjal szoktam vékonyan kikenni a lábas alját, ezen pirítom a zöldséget addig, amíg kissé élénkebb színű lesz. Ezután hozzáöntök 1-1,5 dl vizet, és lefedve párolom. 5-7 percenként ellenőrzöm és megkeverem. Ha elfőtt a víz, pótolom, de mindig csak kevéssel. Végül besűrítem. Mirelit zöldséget is ugyanígy szoktam főzni: fagyottan beleteszem a kiolajozott lábasba, addig pirítom, amíg kiolvad, majd kevés vízben megfőzöm.

Köretek:

Az alábbi köretreceptek egy része nem saját, de mindet kipróbáltam, és úgy gondoltam, ezeket is megosztom veletek, hátha másnak is hasznosak lesznek.

1. A krumpli és a rizs mellett kipróbálhatod a főtt kölest is (itt találod a receptemet).

Fogyaszd el 1-2 nap alatt, mert ez a gabona eléggé romlékony.

koles_elkeszitese.jpg

2. A rizst vagy kölest feldobhatod zöldséggel, kétféleképpen:

Első, gyorsabb megoldás: a zöldséget nagyon apróra vágjuk, kevés olívaolajon, hirtelen megsütjük, majd hozzákeverjük a főtt rizshez/köleshez. Itt találtam pl. egy egyszerű brokkolisrizs-receptet, amelyet más zöldséggel is el lehet készíteni.

A brokkolit megfűszerezhetjük egy kevés kakukkfű + nagyon pici borsikafű keverékével is (Ezeknek a fűszereknek igen intenzív az íze, úgyhogy egyszerre kevesebbet érdemes használni belőlük.)

Második megoldás: a zöldséget nem vágjuk egészen apróra, csak kis kockákra, majd kevés olívaolajon, nagyon forróra hevített serpenyőben hirtelen megsütjük. Ezután a főtt rizs/köles tetejére tesszük, és így tálaljuk. Az én receptem:

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini (kb. 300 g),
  • 1/2-1/2 piros és sárga kaliforniai paprika,
  • 2 tk. majoranna,
  • 2 tk. bazsalikom,
  • só ízlés szerint,
  • magas hőfokra hevíthető olívaolaj. 

Elkészítés:   

1. A paprikákat kicsumázzuk, a cukkininek pedig levágjuk a végét. A zöldségeket megmossuk, majd egyforma kis kockákra vágjuk.

2. A zöld fűszereket egy kis tálban összekeverjük.

3. Egy nagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 ek. olívaolajat. Beleszórjuk a kaliforniai paprikát, és 4-5 percig, rázogatva vagy kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a cukkinit és a zöld fűszereket. Összeforgatjuk, és 4-5 percig sütjük, amíg a cukkini puhább, de még roppanós lesz. Frissen, melegen tálaljuk.

3. Sült kápia paprika

Lajos Maritól tanultam, hogyan kell kápia paprikát sütni. (Az ő eredeti receptje egy sültpaprika-saláta, ami ecettel és fokhagymával készül, így hisztaminintoleranciában nem fogyasztható. A sült kápia paprika azonban magában is finom.)

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

2. A megmosott, kicsumázott paprikákat sütőpapírral bélelt lapos tepsire fektetjük.

3. Ha nagy, vastag húsú paprikáink vannak, kb. 12-12 percig sütjük az egyik, majd a másik oldalukat. A vékonyabb paprikáknak elég kb. 6-6 perc. Addig kell sütni, amíg a héjuk itt-ott kissé megfeketedik, de nem ég meg.

4. Sütés után tányérra tesszük őket, és egy másikkal letakarjuk. 10 percig állni hagyjuk, ezalatt a paprika átgőzölődik, így könnyen le tudjuk húzni a héját.

süti beállítások módosítása