Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Kenyérsütés gluténmentesen

2022. március 18. - Ízek, mentesen

Házi sütésnél az egyik legnehezebb feladat egy jó kenyér elkészítése. Aki már próbálkozott vele, tudja, hogy számos praktika létezik, amik segítségével jó állagú, szép formájú és finom kenyeret süthetünk. Jó hír számunkra, hogy sok közülük a gluténmentes kenyereknél is működik. Ezeket gyűjtöttem itt össze, néhány kiegészítéssel:

kenyersutes_glutenmentesen.jpg

  • Inkább több kisebb kenyeret készíts mint egy nagyot, különben előfordulhat, hogy nem sül át teljesen.
  • Segítheted a tészta felemelkedését, ha a lisztkeveréked levegősebbé teszed. Ezt úgy érheted el, hogy sütés előtt átszitálod. 1-2 percig tart, és a végén láthatóan szebb formájú lesz a kenyered.
  • Amikor működésbe lép az élesztő, kovász, sütőpor vagy szódabikarbóna, szén-dioxid, vagyis levegő keletkezik, és ez emeli fel a tésztát. Több levegőt juttathatsz a tésztába, ha megfelelően kidagasztod. Mit jelent a „megfelelően”? Addig kell dagasztani a tésztát, amíg elválik az edénytől és a kezünktől, de nem ragad. Ez gépi dagasztásnál már 1-2 perc alatt megtörténhet, onnantól kezdve, hogy az összes vizet a tésztához adtad. Figyelni kell, mert nagyon könnyű túldagasztani. Miért baj, ha túldagasztod? Azért, mert ezzel a vizet is nagyon beledolgozod a tésztába, emiatt pedig tömör lehet.
  • Kenyérsütésnél a tészta tetejét be szoktuk vágni, hogy minden irányban egyenletesen emelkedjen, és ne repedjen meg a héja.
  • A megsült kenyeret ne a tepsiben hagyd kihűlni, mert vizes lesz az alja (a lecsapódó gőz miatt). Ugyanez a helyzet, ha tányérra teszed. A legjobb, ha egy rácsra – pl. edényalátétre – tudod rakni, hogy ott hűljön ki.

Sütés élesztővel vagy kovásszal:

  • Ha kelt tésztát sütsz, akkor a hűtőben tárolt liszteket ne közvetlenül sütés előtt, hanem már valamivel korábban vedd ki a hűtőből, hogy felmelegedhessenek. Ez segíti a kelesztést.
  • Ha élesztőt szeretnél felfuttatni, jó, ha tudod, hogy nyírfacukorral (xlilittel), eritrittel, illetve steviával nem fut fel az élesztő. Ha nem szeretnél hagyományos cukrot használni, szőlőcukorral vagy fruktózzal helyettesítheted.
  • Az élesztő vagy a kovász közvetlenül ne érintkezzen sóval, mert ez akadályozza az élesztőgombák szaporodását.

Sütés szódabikarbónával:

  • A szódabikarbónának
  • valamilyen savas anyagra van szüksége ahhoz, hogy működésbe lépjen és megemelje a tésztát. Ez lehet ecet, citromlé, illetve azok esetében, akik fogyaszthatnak tejterméket, kefir vagy író is.
  • A szódabikarbónát mindig alaposan keverd el a liszttel, így egyenletesen el fog oszlani benne.
  • Ha kenyeret sütsz (vagy más olyan tésztát, amelynél fontos, hogy megemelkedjen), sütés közben ne nyitogasd a sütőt, mert megváltozik bent a hőmérséklet, és összeeshet a tészta.
  • Akkor sült át a kenyér, ha az alját megkopogtatva kopogó hangot hallunk.

Glutén-, tej-, tojás- és élesztőmentes kenyérrecept itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5617783872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása