Gesztenyés-mézes ízű gluténmentes piskóta, tej és tojás nélkül. Nem tartalmaz semmilyen gabonalisztet. Kicsit tömörebb a hagyományos piskótatésztánál, de nagyon puha, és másnapra is az marad.
Mivel gesztenyelisztből készül, barna színű lesz.
A gesztenyeliszt kellemesen eltelíti az embert, így szerintem ebből a tésztából kevesebb is elég, mint a hagyományosból.
Hozzávalók (egy 16 cm átmérőjű tortaformához, vagy 10 db kis méretű muffinhoz):
- 300 g gesztenyeliszt (ezt a lisztet érdemes a hűtőben tartani, nehogy megromoljon);
- 16 g útifűmaghéjliszt;
- 6 g bambuszrostliszt;
- 96 g aranybarna nádcukor;
- egy kis csipet só;
- 1 nem púpozott mokkáskanál aszkorbinsav (patikában is kapható);
- 5 g szódabikarbóna;
- 13 g olvasztott, tejmentes margarin vagy kókuszolaj (hisztaminintoleranciásoknak mindenképpen a kókuszolajat ajánlom);
- 440 ml víz.
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.
2. A liszteket szitáld át egy nagy tálba. (Soknak tűnhet ennyi liszt, de amikor hozzáöntöd a vizet, összébb fog esni.)
3. A lisztekhez add hozzá a cukrot, az aszkorbinsavat és a szódabikarbónát, majd jól keverd össze.
4. Az olajat add a vízhez, majd öntsd a száraz keverékhez. Jól keverd össze a hozzávalókat.
5. A tésztát öntsd kiolajozott sütőformába, és 180 °C-on 40 perc alatt süsd meg. Eközben ne nyitogasd a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta. (Egy nagy piskóta helyett muffinokat is készíthetsz, ekkor a sütési idő 25 perc.)
6. A formában hagyd kihűlni.
A tészta édes ízéhez jól illenek a savanykás gyümölcsök.
Tartsd a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva, vagy egy műanyag dobozban. Néhány napon belül fogyaszd el, mert a gesztenyelisztes tészta nem áll el sokáig.