Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes piskóta tojás nélkül

2022. március 25. - Ízek, mentesen

Gesztenyés-mézes ízű gluténmentes piskóta, tej és tojás nélkül. Nem tartalmaz semmilyen gabonalisztet. Kicsit tömörebb a hagyományos piskótatésztánál, de nagyon puha, és másnapra is az marad.

Mivel gesztenyelisztből készül, barna színű lesz.

A gesztenyeliszt kellemesen eltelíti az embert, így szerintem ebből a tésztából kevesebb is elég, mint a hagyományosból.

glutenmentes_piskota_1.jpg

Hozzávalók (egy 16 cm átmérőjű tortaformához, vagy 10 db kis méretű muffinhoz):

  • 300 g gesztenyeliszt (ezt a lisztet érdemes a hűtőben tartani, nehogy megromoljon);
  • 16 g útifűmaghéjliszt;
  • 6 g bambuszrostliszt;
  • 96 g aranybarna nádcukor;
  • egy kis csipet só;
  • 1 nem púpozott mokkáskanál aszkorbinsav (patikában is kapható);
  • 5 g szódabikarbóna;
  • 13 g olvasztott, tejmentes margarin vagy kókuszolaj (hisztaminintoleranciásoknak mindenképpen a kókuszolajat ajánlom);
  • 440 ml víz.

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.

2. A liszteket szitáld át egy nagy tálba. (Soknak tűnhet ennyi liszt, de amikor hozzáöntöd a vizet, összébb fog esni.)

3. A lisztekhez add hozzá a cukrot, az aszkorbinsavat és a szódabikarbónát, majd jól keverd össze.

4. Az olajat add a vízhez, majd öntsd a száraz keverékhez. Jól keverd össze a hozzávalókat.

5. A tésztát öntsd kiolajozott sütőformába, és 180 °C-on 40 perc alatt süsd meg. Eközben ne nyitogasd a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta. (Egy nagy piskóta helyett muffinokat is készíthetsz, ekkor a sütési idő 25 perc.)

6. A formában hagyd kihűlni.

A tészta édes ízéhez jól illenek a savanykás gyümölcsök.

Tartsd a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva, vagy egy műanyag dobozban. Néhány napon belül fogyaszd el, mert a gesztenyelisztes tészta nem áll el sokáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr7517789450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása