Sem kenyeret, sem tojást nem teszünk bele, mégsem lesz száraz.
Hozzávalók:
- 500 g darált sertéscomb vagy sertés-marha darált hús (nekem ezekből a vastagabbra darált húsokból sikerültek a legszebbre a fasírtok),
- 200 g burgonya,
- 1 csapott ek. útifűmaghéj,
- 60 ml forró víz,
- 30 g barnarizs-liszt,
- olaj a sütéshez,
- fűszerek ízlés szerint.
Én így ízesítem:
- 2,5 gerezd fokhagyma,
- 20 g vöröshagyma,
- 6 g só,
- 0,5 csapott tk. őrölt pirospaprika,
- 0,5 csapott tk. őrölt fehér bors,
- 0,5 tk. őrölt kömény.
Elkészítés:
1.A meghámozott, megmosott burgonyát vágd kisebb kockákra, és főzd meg enyhén sós vízben.
2. Amíg még meleg, villával nyomkodd össze. Ezután ne várj sokat, a burgonyát melegen kell a húshoz keverni, hogy a fasírt jó állagú legyen.
3. Tisztítsd meg a hagymákat. A vöröshagymát vágd apróra.
4. A húst tedd egy nagy tálba. Add hozzá a burgonyát, a fűszereket, a vöröshagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.
5. Egy tálkába önts 60 ml forró vizet, és add hozzá az útifűmaghéjat. Pár másodpercig keverd, amíg egy híg, ragadós, tojásszerű masszát kapsz. (Gyorsan kell dolgozni, mert forró víz hatására a maghéj azonnal ragacsosodni kezd, és ha nem sietünk, összeáll egy „gumidarabbá”.) A ragacsos masszát azonnal öntsd a húsos tálba, és a hozzávalókat jól dolgozd össze (kézzel lehet a legalaposabban).
6. A masszából formázz fasírtokat, majd forgasd őket barnarizs-lisztbe.
7. A fasírtokat forró olajban süsd meg. Érdemes kisebb lángon sütni, és 3-4 percenként megforgatni őket, hogy mindkét oldaluk jól átsüljön. A sütési idő attól függ, mekkorák a fasírtok. Ha kicsik, akkor is kell legalább 15 perc, amíg átsülnek.
8. A kész fasírtokat szedd egy szűrőbe, amely alá papírtörlőt tettél, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róluk (ha csak papírtörlőt teszel alájuk, az ráragadhat a fasírtokra).