Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Főzelékek glutén- és tejmentesen

2022. március 22. - Ízek, mentesen

Hogyan sűrítsd a főzeléket, ha sem búzalisztet, sem tejterméket nem használhatsz? Többféleképpen is megoldhatod. Készíthetsz gluténmentes habarást vagy rántást, de vannak olyan módszerek is, amelyekhez nem kell új terméket vásárolnod, a megoldás már ott van a konyhádban.

green-peas-6109398_1920.jpg

Sűrítés magával a zöldséggel

Ez a legegyszerűbb módszer. A darabos zöldségekhez ajánlott, pl. borsók, babok, karalábé.

  1. A zöldségről 1-2 kanálnyi kivételével leöntjük a főzővizet.
  2. A főtt zöldség kb. ¼-ét botmixerrel pürésítjük, és az egészet összekeverjük.

Sűrítés burgonyával

Főleg karfiolhoz ajánlom, illetve az előző módszernél felsorolt zöldségekhez akkor, ha táplálóbbá szeretnéd tenni őket.

  1. A zöldségen rajta hagyjuk a főzővíz kb. ¼-ét.
  2. Megpucolunk és megfőzünk egy kisebb krumplit.
  3. Villával összetörjük (botmixerrel pürésítve gumis lesz), majd a főzelékhez keverjük.

Gluténmentes, tejmentes habarás készítése

A lisztet és a tejfölt is tudod pótolni mentes hozzávalókkal.

Liszt helyettesítése

Használj olyan gluténmentes keményítőt, amelyet ételintoleranciád megenged, vagy keményítő és gluténmentes liszt keverékét. Én eddig négyféle keményítőt próbáltam ki.

Kukoricakeményítő

Ez az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető gluténmentes keményítő. (Én azért nem használom, mert néhány éve kiderült, hogy csak ritkán és kis mennyiségben fogyaszthatok kukoricát.) Hagyományos közértekben is kapható, gluténmentes étkezési keményítő néven (azért, ha ilyet vásárolsz, ne felejtsd el mindig megnézni az összetevőket, hogy valóban kukoricakeményítő van-e a zacskóban).

Burgonyakeményítő

Lágy, krémes állagot ezzel lehet a legjobban elérni, de vigyázz a sűrítésnél: ne forrald az ételt, mert nyálkás, gumis lesz. Ha másfajta keményítőt használsz, akkor is ügyelj arra, hogy ne forrald túl az ételt, mert visszahígul.

Tápiókakeményítő, más néven tápiókaliszt

Ha vízben keverjük el, az ételnek nem lesz olyan sűrű szaftja, mint más keményítőkkel (inkább kissé áttetsző). Ezért ha tápiókakeményítőt használsz, jobb, ha nem vízben, hanem valamilyen növényi tejben kevered el.

Nyílgyökérliszt

Ennek a legalacsonyabb a szénhidráttartalma, de sajnos elég drága. 

Burgonya- és tápiókakeményítő, valamint nyílgyökérliszt mellé én mindig teszek barnarizs- vagy köleslisztet is, mert ha a keményítőket csak magukban használjuk, kissé gumis érzésű lehet a főzelék. Érdemes egy több liszt-kevesebb keményítő keverékkel dolgozni. Kikísérleteztem két keveréket, amik nagyon jól beváltak:

  • kifejezetten savanyú zöldségekhez, gyümölcsökhöz (pl. sóskafőzelék, meggymártás): 5 g barnarizs-liszt+2 g nyílgyökérliszt. 
  • más, nem savanyú zöldségekhez pedig 2 tk. barnarizs-liszt+1,5 tk. nyílgyökérliszt.

 

Tejföl helyettesítése

Ezt pótolhatod:

  1. sima vízzel,
  2. boltban kapható növényi tejjel vagy főzőkrémmel,
  3. illetve házilag készített tejpótlókkal.

A növényi tejek közül inkább a rizs- vagy mandulatejet ajánlom. Ezeken kívül még a kókusztejet próbáltam, annak viszont erősebb az aromája, jobban érezhető rajta a kókuszíz. Ugyanezek vonatkoznak a főzőkrémekre is.

Egy kis segítség azoknak, akik még nem használtak keményítőt ételek sűrítéséhez

1. A keményítőt elkeverjük a vízben, növényi tejben vagy főzőkrémben. Mindig hideg folyadékot használunk, mert a melegben a keményítő összecsomósodik. Nagyjából ugyanannyi folyadékra van szükség, mint amennyi a keményítő. Tehát pl. 1 tk. keményítőt kb. 1 tk. folyadékban kell feloldani.

2. A sűrítendő ételt kis lángon melegíteni kezdjük. Amikor kissé felmelegedett, kiveszünk belőle egy keveset, és összekeverjük a folyadékban elkevert keményítővel. Utána a keményítős levet fokozatosan, állandó kevergetés mellett beleöntjük az ételbe.

3. Ha már besűrűsödött az étel, ne főzd tovább, mert visszahígul.

Ugyanezzel a módszerrel szószokat, mártásokat is tudsz sűríteni. A keményítővel készített szószok, pudingok a sűrítés után még szilárdulnak kisebb-nagyobb mértékben. Akkorra érik el végleges állapotukat, amikor kihűlnek. (Ez főleg a kukoricakeményítős ételekre igaz).

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr6117786488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása