Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes, tejmentes gesztenyeszív

2022. március 24. - Ízek, mentesen

Egyszerű, sütés nélküli desszert. Mivel nagyon laktató és a gesztenyemassza miatt gyorsan romlik, egyszerre kis adagot érdemes készíteni belőle.

 

A zabpehely vásárlásakor figyelj arra, hogy gluténmentes legyen.

Ha nem szeretnél fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva ehhez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.

 glutenmentes_tejmentes_gesztenyesziv.jpg

Hozzávalók (az alábbi mennyiségből kb. 13 db készíthető):

A gesztenyeszívhez:

  • 225 g cukrozatlan, ízesítetlen gesztenyemassza;
  • 50 g kávédarálóban megdarált, apró szemű, gluténmentes zabpehely;
  • 25 g kókuszolaj;
  • 30 g porcukor;
  • 3/4 tk. rumaroma;
  • 1/2 csapott tk. vaníliapor.

A csokimázhoz:

  • 27 g olvasztott kókuszolaj;
  • 27 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
  • 14 g méz;
  • 1/2 csapott tk. vaníliapor.

Elkészítés:

1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk annyira, hogy gyúrható legyen.

2. Ha a kókuszolaj folyékony, mérjünk ki akkora mennyiséget, amennyi a szívekhez kell, és pár percre tegyük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon. Kb. olyan legyen az állaga, mint a margariné: nem folyós, de nem is túl kemény.

3. A zabpelyhet összekeverjük a porcukorral és a vaníliaporral.

4. A kókuszolajat elmorzsoljuk a keverékkel.

5. Hozzáadjuk a rumaromát és a gesztenyemasszát, majd jól összegyúrjuk.

6. A masszát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle.

7. Amíg elkészítjük a csokimázat, a sütiket a hűtőbe tesszük. Érdemes már most sütőpapírra tenni őket, később úgyis az kell alájuk.

Elkészítjük a mázat:

1. A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat, és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan keverjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázz, hogy a mázat ne érje víz, mert akkor összeugrik egy masszává.)

2. Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.

3. A szívek egyik felét a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük, majd sütőpapírra tesszük őket, és visszarakjuk a hűtőbe.

A gesztenyeszíveket tartsd a hűtőben, és 1-2 napon belül fogyaszd el. (Én alattuk szoktam hagyni a sütőpapírt, így akkor sem ragadnak a tányérhoz, ha a csokimáz a melegben kissé megolvad.) Fedd le őket frissen tartó fóliával, nehogy kiszáradjanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5417788610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása