Egyszerű, sütés nélküli desszert. Mivel nagyon laktató és a gesztenyemassza miatt gyorsan romlik, egyszerre kis adagot érdemes készíteni belőle.
A zabpehely vásárlásakor figyelj arra, hogy gluténmentes legyen.
Ha nem szeretnél fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva ehhez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
Hozzávalók (az alábbi mennyiségből kb. 13 db készíthető):
A gesztenyeszívhez:
- 225 g cukrozatlan, ízesítetlen gesztenyemassza;
- 50 g kávédarálóban megdarált, apró szemű, gluténmentes zabpehely;
- 25 g kókuszolaj;
- 30 g porcukor;
- 3/4 tk. rumaroma;
- 1/2 csapott tk. vaníliapor.
A csokimázhoz:
- 27 g olvasztott kókuszolaj;
- 27 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
- 14 g méz;
- 1/2 csapott tk. vaníliapor.
Elkészítés:
1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk annyira, hogy gyúrható legyen.
2. Ha a kókuszolaj folyékony, mérjünk ki akkora mennyiséget, amennyi a szívekhez kell, és pár percre tegyük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon. Kb. olyan legyen az állaga, mint a margariné: nem folyós, de nem is túl kemény.
3. A zabpelyhet összekeverjük a porcukorral és a vaníliaporral.
4. A kókuszolajat elmorzsoljuk a keverékkel.
5. Hozzáadjuk a rumaromát és a gesztenyemasszát, majd jól összegyúrjuk.
6. A masszát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle.
7. Amíg elkészítjük a csokimázat, a sütiket a hűtőbe tesszük. Érdemes már most sütőpapírra tenni őket, később úgyis az kell alájuk.
Elkészítjük a mázat:
1. A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat, és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan keverjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázz, hogy a mázat ne érje víz, mert akkor összeugrik egy masszává.)
2. Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.
3. A szívek egyik felét a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük, majd sütőpapírra tesszük őket, és visszarakjuk a hűtőbe.
A gesztenyeszíveket tartsd a hűtőben, és 1-2 napon belül fogyaszd el. (Én alattuk szoktam hagyni a sütőpapírt, így akkor sem ragadnak a tányérhoz, ha a csokimáz a melegben kissé megolvad.) Fedd le őket frissen tartó fóliával, nehogy kiszáradjanak.