Puha bélű, ropogós héjú gluténmentes kenyér köleslisztből. Élesztő nélkül készül, nem tartalmaz tejet, tojást, kukoricát, burgonyát és rizst sem. A színe barnásabb, mint a fehér kenyéré (a képen láthatónál barnább is lehet).
Néhány jótanács az összetevőkkel kapcsolatban:
- A kenyér egyik fő összetevője a kölesliszt. Ezt érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat.
- Az is befolyásolhatja a kenyér ízét és színét, hogy milyen márkájú összetevőket használsz. Az alapanyagokról szóló oldalon megtalálhatod, hogy én melyik köleslisztet és útifűmaghéjlisztet szoktam használni. Szerintem ezekkel a legfinomabb a kenyér, illetve így lesz a legvilágosabb színű.
- Ahhoz, hogy a szódabikarbóna működésbe lépjen, szükség lesz egy kis savas összetevőre. Én fehér-borecetet vagy 100%-os citromlevet használok. Másfajta savakkal nem tudom garantálni, hogy az eredmény ugyanolyan ízű lesz, mint az én kenyerem.
- A tésztához egy kevés xilitet is adok. A xilit készülhet kukoricából vagy farostból (nyír-, illetve bükkfarost). Akinek kukoricaintoleranciája van, olyat xilitet használjon, ami farostból készült.
Frissítés: miután sokszor elkészítettem ezt a kenyeret, úgy tapasztaltam, levegősebb és finomabb eredményt kapunk, ha a tésztából inkább zsemléket formázunk. A receptben olvashatod, mennyi ideig kell sütni őket.
Hozzávalók (egy 490 g-os kenyérhez vagy 5 db kisebb zsemléhez):
- 170 g kölesliszt;
- 64 g tápiókakeményítő, más néven tápiókaliszt;
- 33 g útifűmaghéjliszt;
- 7 g bambuszrostliszt;
- 6 g só;
- 330 ml langyos víz;
- 1 mokkáskanál fehér-borecet vagy 1,5 mokkáskanál 100%-os citromlé;
- 3 g (1,5 mokkáskanál) xilit;
- 1,5 evőkanál 220 °C-ra hevíthető olívaolaj;
- egy nagyobb késhegynyi szódabikarbóna.
Elkészítés:
1. A liszteket keverd össze egy tálban.
2. A lisztkeveréket szitáld át a dagasztótálba. Ezzel megszüntetjük a lisztben a csomókat, így segítjük a tészta felemelkedését.
3. A szódabikarbónát jól keverd el a lisztekkel.
4. A fehér-borecetet/citromlevet, a xilitet, a sót és az olajat keverd el a vízben. Folyamatos dagasztás mellett fokozatosan, kisebb adagokban add a száraz hozzávalókhoz. Ne dagaszd túl sokáig a tésztát, mert akkor tömör lehet a kenyér.
5. Ha kenyeret sütsz: a megdagasztott tésztát formázd kenyér alakúra, és csomagold frissen tartó fóliába. 20 percig hagyd állni szobahőmérsékleten.
Ha zsemléket sütsz: a tésztából formázz 5 zsemlét, majd frissen tartó fóliában hagyd állni őket 15 percig.
6. A sütőt melegítsd elő 220 °C-ra, és állítsd alul-felül sütés funkcióra.
7. A 20/15 perc elteltével „pofozgasd” körbe a tésztát kézzel, hogy egy kicsit fellazuljon, de nem kell már dagasztani. Ezután tedd sütőpapírral kibélelt lapos tepsire. A kenyeret középre helyezd, hogy egyenletesen érje a meleg.
8. A kenyér tetejét három helyen vágd be kb. 2 cm mélyen, hogy a sütés közben keletkező levegő kijöhessen, és ne repedjen szét a kenyér. A vágások ilyen ferdék legyenek: \ , mert így jobban felemelkedik a tészta. A zsemlék tetejét nem kell bevágni sütés előtt.
9. Vizes kézzel simogasd körbe a kenyeret/zsemléket. Így sütéskor gőz keletkezik, és szép ropogós lesz a héjuk. Ha a tepsire is kerül víz, azt törölgesd le.
10. A sütő alsó részébe, kb. 10-12 cm-re az aljától, tedd be a tepsit.
11. A kenyeret 220 °C-on 20 percig süsd, majd kapcsold vissza a sütőt 200 °C-ra, és süsd még 50 percig. Sütés közben ne nyitogasd az ajtót, mert összeeshet a tészta. A zsemléket 220 °C-on 20 percig, majd 200 °C-on 30 percig kell sütni.
12. Amikor megsült, vedd ki a tepsiből, tedd egy rácsra, és takard le egy tiszta konyharuhával. Ekkor még nagyon kemény a héja, de meg fog puhulni.
Honnan tudod, hogy jól átsült a kenyered/zsemléd? Abból, ha megkocogtatod az alját, és kopogó hangot hallasz.
Várd meg, míg a kenyér/zsemle kihűl (2-3 óra), és csak ezután szeleteld.
Kihűlés után tegyél nejlonzacskóba egy akkora adagot, amennyit 1 napon belül elfogyasztasz, ezt hagyd szobahőmérsékleten, mert a hűtőben megkeményedik. A többit pedig kisebb adagokban fagyaszd le. Fogyasztás előtti este vedd ki a másnapi adagot, és hagyd kiolvadni.
Ez a kenyér/zsemle csak hagyományos sütőben készíthető el, kenyérsütő gépben nem.
Ha dupla adagot szeretnél sütni, azt ajánlom, külön-külön mérd ki és dagaszd a két adag tésztát, mert úgy levegősebb lesz a kenyér/zsemle.