Finom rántott hús glutén, tojás, valamint burgonya- és kukoricaszármazékok nélkül. Rizsmentes változatban is elkészíthető. A receptje nagyon hasonlít a hagyományoshoz, csak a panírozáshoz használt hozzávalókat cseréljük „mentesekre”. Három réteg helyett csak kettő lesz, így egyszerűbb is a panírozás.
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé vagy tetszés szerinti hús;
- 1 púpozott tk. útifűmaghéj;
- 2 dl meleg víz;
- 4 ek. barnarizs-liszt (aki rizsmentes panírt szeretne készíteni, görgessen a recept aljára);
- 8 ek. cirokliszt (vörös cirokból);
- só, fehér bors ízlés szerint.
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kiklopfoljuk.
2. Sóval, borssal ízlés szerint megfűszerezzük őket, majd bepanírozzuk az alábbi módon:
- Első réteg: 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj, 2 dl meleg vízben jól elkeverve. Hagyjuk állni 2 percig, mielőtt hozzákezdenénk a panírozáshoz. Ezalatt a maghéj egy kicsit megszívja magát vízzel, amitől ragadósabb lesz a folyadék. (Nem lesz tojásállagú, de arra nincs is szükség.)
- Második réteg: 8 ek. cirokliszt + 4 ek. barnarizs-liszt jól összekeverve.
3. A bepanírozott hússzeleteket forró olajban megsütjük.
Tipp: ha nincs otthon cirokliszt, csak barnarizs-lisztet is használhatsz második rétegnek. Ekkor világosabb színű és puhább lesz a panír. A színét úgy teheted élénkebbé, ha a húsra egy kis pirospaprikát is szórsz fűszerezéskor.
Tipp 2: ha rizsmentes panírt szeretnél, második rétegnek 6 ek. ciroklisztet keverj össze 2 ek. zabpehelyliszttel. Mivel a zabpehelyliszt az előállítása során könnyen szennyeződhet gluténnel, csak olyat vásárolj, amin külön feltüntették, hogy gluténmentes.