A köles elkészítése nem bonyolult, de néhány „trükköt” azért alkalmazni kell, hogy ne legyen kesernyés mellékíze, és puha, de nem ragadós végeredményt kapjunk. Ezeket a fogásokat tudhatod meg ebből a kipróbált receptből.
Mielőtt a főzéshez hozzálátnál, néhány hasznos tanács:
- A kölest, akárcsak a köleslisztet, érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat.
- Általános szabály, hogy ha köretet szeretnél készíteni (nem pedig kását), akkor a kölest háromszoros mennyiségű vízben kell megfőzni, vagyis 1 csésze köles puhára főzéséhez 3 csésze víz szükséges.
- Ahhoz, hogy a köles kesernyés mellékízét elvegyük, főzés előtt forró vízzel, többször, alaposan át kell mosni. Tapasztalataim szerint az egyszerű átöblítés nem elég, nekem csak a receptben írt módszer vált be.
Az alábbi recepttel 100 g kölesből kb. 230 g főtt kölesünk lesz.
Hozzávalók:
- 1 csésze köles,
- 3 csésze víz + kb. 2 l forró víz a köles átmosásához,
- só ízlés szerint (én 180 g köleshez 1/2 mokkáskanálnyit szoktam tenni).
Elkészítés:
1. Forralj fel kb. 2 l vizet.
2. Külön mérj ki még 3 csésze vizet, és keverd el benne a sót.
3. A kölest egy tálban öntsd fel annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal alaposan, kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva keverd át. Szűrd le, majd az egészet még négyszer ismételd meg. (Közben, ahogy tisztul a köles, látni fogod, hogy az áztatóvíz egyre kevésbé zavaros.)
4. Ezután újra öntsd fel forró vízzel, és hagyd állni 5 percig. Megint jól keverd át, alaposan öblítsd majd szűrd le.
5. Egy teflonos serpenyőben, folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig pirítsd a kölest, amíg aranyszínű lesz (pár percig tart).
6. Lassan öntsd hozzá a 3 csésze vizet, majd fedd le.
7. Várd meg, amíg felforr, majd vedd kisebbre a lángot és főzd addig, amíg beszívja az összes vizet. Ne kevergesd, legfeljebb időnként told félre egy fakanállal, és nézz alá, hogy van-e még ott víz. (Ha főzés közben sokszor megkevered, nagyobb mennyiségű vizet szív magába, és túl tömény lesz, illetve később jobban kiszárad.) A főzési idő a köles mennyiségétől függ. 100 g köles kb. 8 perc alatt megfő.
8. Amikor a köles beszívta a vizet, kapcsold le a lángot, és lefedve hagyd állni 15 percig.
9. 15 perc után tedd át egy tálba, lazítsd fel egy villával, és újra fedd le.
A köles melegen igazán finom.
A maradék főtt kölest lefedve tartsd a hűtőben, és egy-két nap alatt fogyaszd el, mert gyorsan megromlik. Ha mikróban melegíted újra, ne felejtsd el letakarni egy tányérral, hogy ki ne száradjon.