Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

A köles elkészítése

2022. március 18. - Ízek, mentesen

A köles elkészítése nem bonyolult, de néhány „trükköt” azért alkalmazni kell, hogy ne legyen kesernyés mellékíze, és puha, de nem ragadós végeredményt kapjunk. Ezeket a fogásokat tudhatod meg ebből a kipróbált receptből.

koles_elkeszitese.jpg

Mielőtt a főzéshez hozzálátnál, néhány hasznos tanács:

  • A kölest, akárcsak a köleslisztet, érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat.
  • Általános szabály, hogy ha köretet szeretnél készíteni (nem pedig kását), akkor a kölest háromszoros mennyiségű vízben kell megfőzni, vagyis 1 csésze köles puhára főzéséhez 3 csésze víz szükséges.
  • Ahhoz, hogy a köles kesernyés mellékízét elvegyük, főzés előtt forró vízzel, többször, alaposan át kell mosni. Tapasztalataim szerint az egyszerű átöblítés nem elég, nekem csak a receptben írt módszer vált be.

Az alábbi recepttel 100 g kölesből kb. 230 g főtt kölesünk lesz.

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles,
  • 3 csésze víz + kb. 2 l forró víz a köles átmosásához,
  • só ízlés szerint (én 180 g köleshez 1/2 mokkáskanálnyit szoktam tenni).

Elkészítés:

1. Forralj fel kb. 2 l vizet.

2. Külön mérj ki még 3 csésze vizet, és keverd el benne a sót.

3. A kölest egy tálban öntsd fel annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal alaposan, kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva keverd át. Szűrd le, majd az egészet még négyszer ismételd meg. (Közben, ahogy tisztul a köles, látni fogod, hogy az áztatóvíz egyre kevésbé zavaros.)

4. Ezután újra öntsd fel forró vízzel, és hagyd állni 5 percig. Megint jól keverd át, alaposan öblítsd majd szűrd le.

5. Egy teflonos serpenyőben, folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig pirítsd a kölest, amíg aranyszínű lesz (pár percig tart).

6. Lassan öntsd hozzá a 3 csésze vizet, majd fedd le.

7. Várd meg, amíg felforr, majd vedd kisebbre a lángot és főzd addig, amíg beszívja az összes vizet. Ne kevergesd, legfeljebb időnként told félre egy fakanállal, és nézz alá, hogy van-e még ott víz. (Ha főzés közben sokszor megkevered, nagyobb mennyiségű vizet szív magába, és túl tömény lesz, illetve később jobban kiszárad.) A főzési idő a köles mennyiségétől függ. 100 g köles kb. 8 perc alatt megfő.

8. Amikor a köles beszívta a vizet, kapcsold le a lángot, és lefedve hagyd állni 15 percig.

9. 15 perc után tedd át egy tálba, lazítsd fel egy villával, és újra fedd le.

A köles melegen igazán finom.

A maradék főtt kölest lefedve tartsd a hűtőben, és egy-két nap alatt fogyaszd el, mert gyorsan megromlik. Ha mikróban melegíted újra, ne felejtsd el letakarni egy tányérral, hogy ki ne száradjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8117784060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása