Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Mandulakrém házilag

2022. március 19. - Ízek, mentesen

Több receptben azt olvastam, hogy a házi mandulakrém-készítés hosszadalmas, ezért elég nehezen vettem rá magam. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyok vele, mint a tökmagkrémmel.

mandulakrem_hazilag.jpg

Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek a gépbe, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Hozzávalók (kb. 160 g mandulakrémhez):

  • 200 g héjas, sótlan, pirítatlan mandula;
  • só ízlés szerint;
  • és egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógép (az enyém 550 W-os).

Elkészítés:

1. A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsin terítsd el, egy rétegben.

2. Előmelegített sütőben 200 °C-on pirítsd sötétebb barnára (de ne feketésre). Az én sütőmmel a pirítás kb. 7,5 percig tart. Félidőnél forgasd át, hogy mindenütt egyenletesen piruljon.

3. Várj 10 percig – amíg kissé kihűl –, majd tedd az aprítógépbe. Ezután a géppel keverd krémesre. Közben gyakran állj meg és szedegesd le a masszát az aprító oldaláról. (Azért is érdemes időnként megállni, hogy le ne égjen a gép motorja.)

4. Ahogy írtam, nagyjából 10 percig kell keverni ahhoz, hogy krémállagú legyen. Mindenki maga dönti el, mennyire hígra szeretné készíteni.

5. A sót a keverés vége felé add hozzá.

Hűtőben tartva a krém szilárdabb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát.

Frissítés: Az 550 W-os aprítógépen az eltelt évek (kb. 5) alatt kissé megsínylette, hogy gyakran készítettem vele magkrémet. Ezért ha rendszeresen szeretnél magvajakat készíteni, és aprítógépet vennél, azt javaslom, 550 W-nál nagyobb teljesítményű gépet vásárolj.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr2917784466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása