Több receptben azt olvastam, hogy a házi mandulakrém-készítés hosszadalmas, ezért elég nehezen vettem rá magam. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyok vele, mint a tökmagkrémmel.
Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek a gépbe, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.
Hozzávalók (kb. 160 g mandulakrémhez):
- 200 g héjas, sótlan, pirítatlan mandula;
- só ízlés szerint;
- és egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógép (az enyém 550 W-os).
Elkészítés:
1. A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsin terítsd el, egy rétegben.
2. Előmelegített sütőben 200 °C-on pirítsd sötétebb barnára (de ne feketésre). Az én sütőmmel a pirítás kb. 7,5 percig tart. Félidőnél forgasd át, hogy mindenütt egyenletesen piruljon.
3. Várj 10 percig – amíg kissé kihűl –, majd tedd az aprítógépbe. Ezután a géppel keverd krémesre. Közben gyakran állj meg és szedegesd le a masszát az aprító oldaláról. (Azért is érdemes időnként megállni, hogy le ne égjen a gép motorja.)
4. Ahogy írtam, nagyjából 10 percig kell keverni ahhoz, hogy krémállagú legyen. Mindenki maga dönti el, mennyire hígra szeretné készíteni.
5. A sót a keverés vége felé add hozzá.
Hűtőben tartva a krém szilárdabb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát.
Frissítés: Az 550 W-os aprítógépen az eltelt évek (kb. 5) alatt kissé megsínylette, hogy gyakran készítettem vele magkrémet. Ezért ha rendszeresen szeretnél magvajakat készíteni, és aprítógépet vennél, azt javaslom, 550 W-nál nagyobb teljesítményű gépet vásárolj.