Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Hisztaminszegény húsételek

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Mielőtt a receptekre rátérnénk, egy gyors jótanács: ha teheted, a zöld fűszerekből ne szárítottat, hanem frisset használj. A friss fűszereknek sokkal intenzívebb és jobb íze van, mint a szárítottaknak.

Ebben a cikkben a sült kacsacomb és a rántott hús receptjét találod meg, olyan változatban, hogy hisztaminintoleranciások számára is megfelelő legyen.

Sült kacsacomb

kacsa_hisztamin_1.jpg

Két módszerem van az omlós kacsacomb elkészítésére, attól függően, hogy fagyasztott vagy friss combot használok.

1. módszer: fagyasztott kacsacombból

Azért sütöm így a fagyasztott kacsacombot, hogy ne kelljen sokáig olvasztani. Attól tartok ugyanis, hogy a hosszas melegítés/olvasztás alatt túl sok hisztamin szabadul fel a húsban. Ezért a fagyott combokat csak kb. félig olvasztom ki. Épp annyira, hogy ne legyenek kőkemények, és hogy a tollakat ki tudjam szedni a bőrükből.

Ezután megmosom őket, majd levágom a túllógó bőrt. Sóval és rozmaringgal vagy kakukkfűvel fűszerezem mindkét oldalukat, amennyire a bőr alá tudok nyúlni, ott is.

Kókuszolajjal vékonyan kikent tepsibe teszem, a levágott bőrdarabokkal együtt. (A tepsit nem muszáj kikenni sütés előtt, mert a kacsa a saját zsírjában is megsül, de nekem az a tapasztalatom, hogy puhább lesz a comb, ha már a sütés legelején van alatta egy kevés zsiradék.)

Alufóliával letakarom, és 190 °C-ra előmelegített sütőben, 2-2,5 óráig sütöm. A sütési idő attól függ, mekkorák a combok, illetve hogy mennyire voltak fagyottak, mikor a tepsibe kerültek. Sütés közben nem locsolgatom. Hústűvel ellenőrzöm, hogy jól átsültek-e.

Ezután leveszem az alufóliát, a combokat meglocsolom a tepsiben lévő folyadékkal, majd 10-15 percig pirítom. Közben félidőnél újra meglocsolgatom őket.

2. Friss kacsacombból

Ez egy kicsit macerásabb recept, de így lehet ropogós bőrű combokat készíteni. Ahhoz, hogy működjön a módszer, fontos, hogy a kacsacomb egyáltalán ne legyen fagyott.

A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra, és alul-felül sütésre állítjuk.

A kacsacombokat megmossuk, és papírtörlővel gyengéden megszárítgatjuk. Ha maradt a bőrükben toll, azt kiszedegetjük. A felesleges bőrt levágjuk a combokról, és félretesszük.

A combok bőrét megszurkáljuk, hogy könnyebben kifolyjon a zsír, majd sóval és rozmaringgal/kakukkfűvel megfűszerezzük őket.

A tepsit vékonyan kikenjük kókuszolajjal. (Ez a lépés el is hagyható, de szerintem így puhább lesz a hús.) A combokat a tepsibe tesszük, bőrükkel felfelé, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Melléjük tesszük a levágott bőrdarabkákat is. Ezután betesszük a sütőbe, a középső rácsra.

Egy kis tepsibe 6 dl vizet öntünk, és a sütő aljába tesszük.

A combokat 15 percig sütjük 230 °C-on.

15 perc után visszakapcsoljuk a sütőt 150 °C-ra, és kb. 2 óra alatt puhára sütjük a húsokat. Sütés közben nem locsolgatjuk őket a tepsiben lévő folyadékkal, mert akkor kevésbé lesz ropogós a bőrük.

Glutén- és tojásmentes rántott hús

rantott_hus_hisztamin.jpg

Általában pulykamellből készítem. Ha a vásárolt húst nem aznap sütöm meg, akkor szeletelve fagyasztom le, hogy ne kelljen sokáig olvasztani.

Sóval, oregánóval és bazsalikommal szoktam fűszerezni. A sót mindenki ízlése szerint adagolja, a másik két fűszerből 1/2 tk. oregánót és 1 tk. bazsalikomot javaslok használni. 

Panírozás

Három réteg helyett csak kettőt készítünk, így is jó lesz a hús bundája.

A tojás helyettesítése

1 púpozott tk. útifűmaghéj + 2 dl meleg (nem forró) víz. A maghéjat jól elkeverem a vízben. Várok 2 percet, amíg egy kicsit megszívja magát, ettől valamivel ragadósabb lesz a folyadék. (Nem lesz tojásállagú, de nincs is rá szükség.)

A búzaliszt helyettesítése

Ezt gluténmentes barnarizs-lisztre cseréltem.

A hagyományos módszerhez hasonlóan, előbb az útifűmaghéjas lébe merítem a hússzeleteket, majd megforgatom a rizslisztben. Ezután mehet is az olajba. (Kókuszolajban szoktam sütni.)

Az így készült panír kicsivel világosabb színű lesz, mint a búzalisztes.

A barnarizs-liszt gyorsabban csomósodik, mint a búzaliszt, ezért érdemes figyelni arra, hogy mindig elegendő legyen a panírozó tálban.

Ez a panír rántott halnál is működik. A halat törölgessük meg panírozás előtt, és jól lapogassuk rá a rizslisztet.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9917791694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása