Ebben a cikkben azokat a desszertreceptjeimet gyűjtöttem össze, amelyeket hisztaminintoleranciásoknak ajánlok.
Tejbegríz glutén- és tejmentesen
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 30 g barnarizs-dara;
- 280 ml víz;
- 20 ml adalékmentes, 60% kókusztartalmú kókusztej, én általában ezt használom;
- 1,5 tk. nyírfacukor, vagy más, ízlés szerinti édesítő (aki még nem szokott hozzá a nyírfacukorhoz, inkább használjon mást, nehogy hasmenés legyen a vége);
- 1 csipet só.
Elkészítés:
1. A vízben elkeverjük a kókusztejet, a sót és az édesítőt, majd felforraljuk.
2. Amikor felforrt, állandó keverés mellett, fokozatosan hozzáadagoljuk a rizsdarát. Kisebb lángon, lefedve addig főzzük, amíg besűrűsödik, de még egy picivel hígabb az állaga, mint amilyennek a végleges tejbegrízt szeretnénk. (1 adagot én kb. 8 percig szoktam főzni, nagyobb mennyiségnél hosszabb a főzési idő.) Közben gyakran megkeverjük, mert könnyen leragad.
Ne főzzük nagyon hígra, mert akkor hűlés után még folyósabb lesz.
3. Főzés után 8 percig lefedve állni hagyjuk. Ha még ezután is marad rajta folyadék, jól keverjük át, és fedő nélkül hagyjuk állni pár percig.
A tejbegríz hűlés közben nyeri el a végleges állagát.
Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, vagy házilag készült, lekvár állagú gyümölcsszósszal (recept itt!). (Szerintem ehhez a tejbegrízhez a savanykás gyümölcsök vagy a belőlük készült gyümölcsszószok illenek a legjobban.)
Tejmentes tejszínhab
Itt olvashatod a receptjét. Friss gyümölcsre téve egyszerű, finom desszert.
Zab- vagy köleskása
Ebben a cikkben találod a zabkása és a köleskása receptjét. Tálald behűtve, friss gyümölcsökkel vagy gyümölcsszósszal. A tetejére mehet kókuszreszelék, kókuszchips vagy pirított, nagy szemű zabpehely.
Sült gesztenye
Ha épp szezonja van, ezt is fogyaszthatjuk desszertként. Ebben a leírásban hasznos tanácsokat találhatsz ahhoz, hogyan válaszd ki a szép, egészséges gesztenyéket, és hogyan süsd meg.
„Haladó” diétázóknak:
Azoknak, akik már elkezdték visszavezetni az egyes élelmiszereket a diétájukba, ajánlom ezt a gesztenyelisztes piskótát. Glutén-, tej- és tojásmentes, de bambuszrostlisztet tartalmaz, amit nem biztos, hogy mindenkinek a szervezete tolerál. A receptben írt tejmentes margarin helyett inkább kókusz- esetleg olívaolajjal készítsd.
Egy nagy piskóta helyett érdemes inkább muffinokat sütni, és külön-külön lefagyasztani őket, így mindig csak annyit kell kivenned a mélyhűtőből, amennyit egyszerre elfogyasztasz. Mivel a gesztenye romlékony, még a mélyhűtőben se tárold sokáig a tésztát.