Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes bejgli

2022. november 19. - Ízek, mentesen

Elkészült a 2.0-ás bejgliverzióm. Szerintem még ízesebb a tésztája, mint a korábbi bejglimnek. A mostani tészta nem tartalmaz köles-, hajdina- és zablisztet sem. Emellett – mint minden receptem – glutén-, tej- és tojásmentes.

A tésztája nem a hagyományos bejglitésztához hasonlít, inkább omlóstészta jellegű.

glutenmentes_bejgli_rizslisztes_1.jpg

Hozzávalók:

Tészta (1 nagyobb vagy 2 kicsi rúd bejglihez):

200 g barnarizs-liszt;

40 g tápiókakeményítő;

40 g kókuszliszt

14 g útifűmaghéjliszt;

64 g kókuszvirágcukor;

40 g aranybarna nádcukor;

88 g tejmentes sütőmargarin;

156 ml víz;

icipici só;

½ púpozott mokkáskanálnyi paleo sütőpor és ugyanennyi aszkorbinsav. (Tapasztalatom szerint a rizslisztes tészta ízesebb lesz, ha sütőport teszünk bele, és nem szódabikarbónát. A citrom vagy ecet helyett pedig finomabb aszkorbinsavval.)

 

Töltelék:

200 g darált mák;

150 g nádcukor (én a töltelékhez nem aranybarna nádcukrot használtam, hanem egy másik fajtát, aminek nem annyira erős a mézes íze);

1,5 tk. fahéj, illetve ízlés szerint;

1 vaníliarúd kikapart belseje, illetve ízlés szerinti mennyiségű vanília;

75 g mazsola; 

225 ml víz;

2 ek. baracklekvár;

1/2 mokkáskanál citromlé (én az igazi citrom levét szeretem használni, mert az üveges citromlének mellékíze lehet).

 

Elkészítés:

  1. A töltelékkel kezdjük: a mazsolát forró vízbe áztatjuk.
  2. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Nem kell sűrűre főzni, mert akkor keményebb lesz a töltelék. De túl híg se legyen, mert akkor szétreped a bejgli.
  3. A forró szirupból annyit öntünk a mákhoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk, majd jól elkeverjük. (A töltelék álltában még egy picikét szilárdul, de nem sokat.)
  4. Ízesítjük a fahéjjal, vaníliával, citrommal, és hozzáadjuk a leszűrt és kicsit megtörölgetett mazsolát.
  5. Amikor teljesen kihűlt (nem előbb, mert folyós lesz a töltelék), hozzáadunk még 1-2 ek. baracklekvárt.

Amíg a töltelék hűl, elkészítjük a tésztát:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  2. Összekeverjük a liszteket, a cukrokat, a sütőport, sót és az aszkorbinsavat.
  3. A margarint elmorzsoljuk a keverékkel.
  4. Hozzáadjuk a vizet, és jól összegyúrjuk. Kicsit törékeny tésztát kapunk.
  5. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
  6. Miután letelt a 30 perc, sütőpapírok között kinyújtjuk, kb. fél cm vastagra. Ha nagyon törékeny, nyújtás előtt még egy pici vizet hozzá lehet adni, és átgyúrni. (Csak nagyon kevés vizet adj hozzá, mert különben kevésbé lesz ízes a tészta.)
  7. Rákenjük a tölteléket, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük.
  8. Sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük, és mehet be a sütőbe, a középső rácsra.
  9. Alul-felül sütéssel kb. 25 percig sütjük. Sütés előtt egy villával szurkáljuk meg, nehogy kirepedjen.

A kész bejglit jól csomagoljuk be frissen tartó fóliába, és tegyük a hűtőbe.

Másnapra a tészta puhább lesz.

Ezt a süteményt le is lehet fagyasztani. Kiolvasztáskor fedjük le, és csak nagyon alacsony hőfokon, egyszerre rövid ideig melegítsük (ha nincs a mikrón olvasztó funkció, és csak néhány szeletet olvasztunk ki, akkor csak 10-10 másodpercig), nehogy megkeményedjen a tészta. 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr517983050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása