Nagyon szeretem a krémes desszerteket, egyik kedvencem ez az epermousse. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A legnehezebb rész kivárni, amíg teljesen áthűl, mert úgy a legfinomabb.
Néhány jótanács a hozzávalókhoz:
A mousse-hoz kókuszkrémet használok. Gyakran előfordul, hogy a krém kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat használjuk, a levet tegyük félre.
Aki nem fogyaszthat kókuszt, elkészítheti rizs habkrémmel is. Ekkor néhány grammal kevesebb édesítőt érdemes használni – mert a rizskrém édesebb, mint a kókuszkrém –, és egy kicsivel több fahéjat, hogy elvegye a rizs ízét.
Friss gyümölcs helyett használhatunk mirelit epret is. Ezt felhasználás előtt olvasszuk ki, és öntsük le róla a levet. A 300 g a kiolvasztott mennyiségre értendő.
Ha nem szeretnél fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
- 300 g eper,
- 46 g cukor,
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj,
- 1 csipet só,
- 3 db lapzselatin (a vegán verzióhoz görgess lejjebb),
- 240 g hideg kókuszkrém.
Elkészítés:
1. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután kicsavarjuk, majd 9 ek. vízzel melegítjük, épp csak addig, amíg feloldódnak (ne főzzük). Tegyük félre a feloldott zselatint, és várjuk meg, míg kihűl.
2. Amikor a zselatin kihűlt, az epret a cukorral, a sóval és a fahéjjal krémesre mixeljük.
3. A kókuszkrémet egy fazékba öntjük, és habbá verjük.
4. Az epres masszába belekeverjük a zselatint, majd a masszát összekeverjük a habbal. Az utóbbi műveletet ajánlott kézi habverővel végezni, hogy minél habosabb legyen a desszertünk.
5. Az epermousse-t poharakba adagoljuk, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt díszítsük eperdarabokkal és/vagy szeletelt, héj nélküli mandulával.
Ha vegán változatban szeretnénk elkészíteni a mousse-t, a zselatin helyett használhatunk pektint is. 3 lapzselatinnak kb. 8 g citruspektin felel meg. A pektint nem kell vízben feloldani. Először keverjük össze az epres masszát a habbal (kézi habverővel), majd folyamatos keverés mellett szórjuk bele a pektint. Ezután érdemes még 9 ek. vizet a masszához keverni, hogy ne legyen olyan tömény.