Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Glutén-, tej- és tojásmentes áfonyás pite

2022. március 25. - Ízek, mentesen

Omlós, puha pitetészta, áfonyás töltelékkel. Gluténmentes, vegán desszert.

Figyelem: szigorú hisztaminszegény diétában ez a recept nem ajánlott! (Almaszószt tartalmaz, ami tartósított élelmiszer, és vaníliát. Az almapüré és a gyümölcsös töltelék miatt a sütemény romlékonyabb is.)

glutenmentes_pite.jpg

Hozzávalók (kb. 9 szelet süteményhez):

Tészta:

  • 300 g kölesliszt;
  • 24 g útifűmaghéjliszt;
  • 132 g aranybarna nádcukor;
  • 1 csapott mokkáskanál só;
  • 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna;
  • 1/3 mokkáskanál aszkorbinsav;
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj;
  • 132 g 100% almatartalmú, cukormentes almaszósz vagy bébidesszert (mindkettő pl. nagy drogériákban kapható);
  • 132 g tejmentes margarin, hidegen;
  • 20 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő;
  • a tetejére: nyírfaporcukor (mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt).

Töltelék:

  • 500 g mirelit áfonya,
  • 42 g aranybarna nádcukor,
  • 1/2 mokkáskanál Bourbon vaníliapor,
  • 33 g kölesliszt.

Elkészítés:

1. A liszteket szitáld át egy nagy tálba.

2. Szórd bele a cukrot, a sót, a fahéjat és a szódabikarbónát, majd jól keverd össze.

3. A margarint morzsold el a száraz keverékkel (le is lehet reszelni, hogy ne maradjanak belőle csomók a tésztában).

4. Az aszkorbinsavat jól keverd el a vízben.

5. Add a tésztakeverékhez az almaszószt és a vizes keveréket, majd gyúrd össze. Ragadósabb, picit törékeny tészta lesz. Amikor már nagyjából összeállt, oszd két részre, és mindkét darabot külön-külön alaposan gyúrd össze.

6. A tésztákat frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre tedd a hűtőbe (az sem baj, ha kicsit hosszabb ideig pihennek).

7. Ezután készítsd el a tölteléket: az áfonyát tedd egy tálba, és engedj rá langyos vizet. 10 percig hagyd állni, majd öblítsd le alaposan, langyos vízzel. Jól csepegtesd le.

8. Keverd össze a cukrot, a köleslisztet és a vaníliát, majd öntsd az áfonyára, és keverd meg. A keveréket tedd a hűtőbe 10 percre.

9. Vedd ki az egyik tésztalabdát a hűtőből, és kicsit gyúrd át. Ezután tápiókakeményítővel megszórt deszkán nyújtsd kb. 5 mm vékonyra. Mivel a tészta szakadós, úgy tudod a tepsibe tenni, ha óvatosan, lazán feltekered a nyújtófára, majd szép lassan visszatekergetve lefekteted.

10. A tésztalapot villával szurkáld meg, majd tedd rá a tölteléket. A legszélére ne tegyél, nehogy kifolyjon. Ezután a másik tésztalapot is nyújtsd ki, tedd a sütemény tetejére, és villával szurkáld meg. A széleit kicsit nyomd le, hogy ezzel is megakadályozd a töltelék kifolyását.

11. Előmelegített sütőben, margarinnal kikent, kölesliszttel megszórt tepsiben, 180 °C-on, 30 percig süsd (a középső rácson, alul-felül sütéssel).

12. A tepsiben hagyd kihűlni.

Ha szeretnéd, tálalás előtt szórd meg nyírfaporcukorral.

A tészta sütés közben kissé felpúposodhat, de amikor kiveszed a sütőből, visszalapul.

Mivel a sütemény romlékony, tartsd a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva.

A pite jól tűri a fagyasztást is: én szeletenként, frissen tartó fóliába csomagolva szoktam lefagyasztani. Ha mikróban olvasztod ki, csak az olvasztóprogramot használd, mert ha túl magas hőmérsékleten melegíted a pitét, a tésztája megkeményedik.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr7717789310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása