Omlós, puha pitetészta, áfonyás töltelékkel. Gluténmentes, vegán desszert.
Figyelem: szigorú hisztaminszegény diétában ez a recept nem ajánlott! (Almaszószt tartalmaz, ami tartósított élelmiszer, és vaníliát. Az almapüré és a gyümölcsös töltelék miatt a sütemény romlékonyabb is.)
Hozzávalók (kb. 9 szelet süteményhez):
Tészta:
- 300 g kölesliszt;
- 24 g útifűmaghéjliszt;
- 132 g aranybarna nádcukor;
- 1 csapott mokkáskanál só;
- 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna;
- 1/3 mokkáskanál aszkorbinsav;
- 1 csapott mokkáskanál fahéj;
- 132 g 100% almatartalmú, cukormentes almaszósz vagy bébidesszert (mindkettő pl. nagy drogériákban kapható);
- 132 g tejmentes margarin, hidegen;
- 20 ml víz;
- a nyújtáshoz: tápiókakeményítő;
- a tetejére: nyírfaporcukor (mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt).
Töltelék:
- 500 g mirelit áfonya,
- 42 g aranybarna nádcukor,
- 1/2 mokkáskanál Bourbon vaníliapor,
- 33 g kölesliszt.
Elkészítés:
1. A liszteket szitáld át egy nagy tálba.
2. Szórd bele a cukrot, a sót, a fahéjat és a szódabikarbónát, majd jól keverd össze.
3. A margarint morzsold el a száraz keverékkel (le is lehet reszelni, hogy ne maradjanak belőle csomók a tésztában).
4. Az aszkorbinsavat jól keverd el a vízben.
5. Add a tésztakeverékhez az almaszószt és a vizes keveréket, majd gyúrd össze. Ragadósabb, picit törékeny tészta lesz. Amikor már nagyjából összeállt, oszd két részre, és mindkét darabot külön-külön alaposan gyúrd össze.
6. A tésztákat frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre tedd a hűtőbe (az sem baj, ha kicsit hosszabb ideig pihennek).
7. Ezután készítsd el a tölteléket: az áfonyát tedd egy tálba, és engedj rá langyos vizet. 10 percig hagyd állni, majd öblítsd le alaposan, langyos vízzel. Jól csepegtesd le.
8. Keverd össze a cukrot, a köleslisztet és a vaníliát, majd öntsd az áfonyára, és keverd meg. A keveréket tedd a hűtőbe 10 percre.
9. Vedd ki az egyik tésztalabdát a hűtőből, és kicsit gyúrd át. Ezután tápiókakeményítővel megszórt deszkán nyújtsd kb. 5 mm vékonyra. Mivel a tészta szakadós, úgy tudod a tepsibe tenni, ha óvatosan, lazán feltekered a nyújtófára, majd szép lassan visszatekergetve lefekteted.
10. A tésztalapot villával szurkáld meg, majd tedd rá a tölteléket. A legszélére ne tegyél, nehogy kifolyjon. Ezután a másik tésztalapot is nyújtsd ki, tedd a sütemény tetejére, és villával szurkáld meg. A széleit kicsit nyomd le, hogy ezzel is megakadályozd a töltelék kifolyását.
11. Előmelegített sütőben, margarinnal kikent, kölesliszttel megszórt tepsiben, 180 °C-on, 30 percig süsd (a középső rácson, alul-felül sütéssel).
12. A tepsiben hagyd kihűlni.
Ha szeretnéd, tálalás előtt szórd meg nyírfaporcukorral.
A tészta sütés közben kissé felpúposodhat, de amikor kiveszed a sütőből, visszalapul.
Mivel a sütemény romlékony, tartsd a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva.
A pite jól tűri a fagyasztást is: én szeletenként, frissen tartó fóliába csomagolva szoktam lefagyasztani. Ha mikróban olvasztod ki, csak az olvasztóprogramot használd, mert ha túl magas hőmérsékleten melegíted a pitét, a tésztája megkeményedik.