Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Granola, házilag

2022. március 25. - Ízek, mentesen

Mi is az a granola? Tulajdonképpen sült müzli, amit pl. joghurtba keverve vagy növényi tejjel felöntve ízletes reggelit, illetve desszertet készíthetsz.

A boltban vásárolható granola helyett magad is összeállíthatod a saját verziódat, amit ízlésednek, illetve ételintoleranciádnak megfelelően ízesíthetsz.

Granolát készíteni könnyű! Három fő összetevője van, ezek adják az alapot:

  • nagy szemű zabpehely,
  • folyékony édesítő (általában méz),
  • olaj (legtöbbször kókuszolaj).

Ehhez jönnek az ízesítők: magvak, aszalt gyümölcsök, fahéj, vanília stb.

granola_hazilag.jpg

Néhány jótanács a granolakészítéshez:

  • Az aszalt gyümölcsök a sütőben még jobban kiszáradnak, és kihűléskor megkeményednek, ezért csak akkor szórd őket a granolára, miután kivetted a sütőből.
  • A mazsolát sokan be szoktuk áztatni, mielőtt az ételbe tesszük. Granolánál viszont, ha pirítás után beáztatott mazsolát keverünk bele, és így tároljuk, a zabpehely másnapra megpuhul. Ezért azt ajánlom, hogy a beáztatott vagy megmosott mazsolát csak közvetlenül fogyasztás előtt add hozzá.
  • Ha kókuszchipset szeretnél használni, csak sütés után szórd a granolára, mert a sütőben elég, mire a zabpehely megpirul. Vásárolhatsz eleve pirított vagy natúr kókuszchipset is. Ha az utóbbit házilag szeretnéd megpirítani, akkor sütőpapírral bélelt tepsin egy rétegben terítsd szét, majd 170 °C-on 2-3 percig pirítsd.

Én most egy egyszerű, fahéjas-mandulás granolát hoztam Nektek:

Hozzávalók (kb. 1 lapos tepsinyi mennyiséghez):

  • 200 g nagy szemű, gluténmentes zabpehely;
  • 200 g mandula (héj nélküli mandulával nem olyan finom, inkább a héjasat ajánlom);
  • 70 ml méz;
  • 70 ml olvasztott kókuszolaj;
  • 1 csipet só;
  • 2 csapott mokkáskanál fahéj.

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2. A mandulát durvára vágjuk.

3. A zabpelyhet összekeverjük a mandulával, a fahéjjal és a sóval. (A vágás során keletkezett kis mandulaforgácsokat nem szoktam beletenni a granolába, nehogy megégjenek a sütőben.)

4. A kókuszolajat és a mézet összeöntjük, majd forrásig melegítjük.

5. A folyékony keveréket a szárazhoz adjuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, hogy mindenütt befedje.

6. A keveréket egy rétegben elterítjük a tepsin. Én szeretem, ha kisebb csomók vannak a granolában, ezért keverés után egy kanál hátuljával lenyomkodom.

7. 170 °C-on, a középső rácson, alul-felül sütéssel aranybarnára sütjük. Ez kb. 15 percig tart. Sütés közben ötpercenként átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon, illetve, hogy meg ne égjen. Eleinte lassabban pirul, később viszont elég gyorsan meg tud égni, ezért gyakran nézzünk rá. Aki szereti, ha csomósabb a granola, minden keverés után nyomkodja le.

8. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni (ez kb. 45 percet vesz igénybe). Amikor kivesszük, még nedvesebb állagú a granola. Kihűlés közben lesz szárazabb, és másnapra is szikkad egy kicsit.

Légmentesen zárható edényben tároljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr7017789298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása