Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gesztenyesütés

2022. március 23. - Ízek, mentesen

A gesztenyesütés titka tapasztalataim szerint nem a konyhai módszerekben rejlik, hanem magában a gesztenyében. Ahhoz, hogy olyan sült gesztenye kerüljön az asztalodra, ami könnyen hámozható, a legfontosabb lépés a jó minőségű alapanyag beszerzése. Ezen áll vagy bukik minden.

gesztenyesutes.jpg

A rossz minőségű gesztenyét hiába áztatod, és fölöslegesen vágod be a héját is, így sem fogod tudni sütés után meghámozni. És lehet, hogy csak ekkor veszed majd észre, hogy penészes vagy kukacos volt.

Milyen a jó minőségű gesztenye? Jó kemény a héja, nem tudod benyomni az ujjaddal.

Azt a gesztenyét, amelynek kicsit is be tudod nyomni a héját, vagy amelyiken lyukak vannak, ne vedd meg, mert a belseje összeszáradt vagy kukacos lehet.

Bárhol veszel gesztenyét – a piacon is! – egyenként válogasd és nyomkodd meg. (Sajnos – ezt tapasztaltam – még a piacon árult gesztenye is lehet nagyon rossz minőségű.) Ez a gyümölcs elég drága, nem érdemes pénzt költeni olyanra, amit aztán kénytelen leszel kidobni.

Mivel gyorsan penészedik, akkora mennyiséget ajánlott vásárolni, amit egyszerre elfogyasztasz. Otthon száraz, hűvös helyen tárold.

Hogyan kell gesztenyét sütni?

1. A gesztenyéket megmossuk, majd 1,5 órára beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi őket. Ezt azért csináljuk, hogy jobban megpuhuljanak, illetve hogy megtaláljuk azokat a szemeket, amelyek már összeszáradtak. Ezek fel fognak jönni a víz felszínére. Az ilyeneket dobd ki, felesleges velük bajlódni.

2. Áztatás után a gesztenyék domború oldalát óvatosan, egyszer, keresztben bevágjuk. Nekem erre legjobban egy recés kés vált be. Vigyázz, hogy a húsába ne vágj bele, mert a vágás helyén kiszáradhat.

3. A gesztenyéket vágott felükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kevés vizet spriccelünk rájuk, ezzel is segítünk, hogy könnyebb legyen meghámozni őket.

4. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, 20-25 percig sütjük. (A pontos sütési idő méret- és minőségfüggő. Addig kell sütni, amíg a héjuk szétnyílik, és kissé megpirulnak.)

5. Sütés után 10 percre takarjuk le egy tányérral, hogy még gőzölődjenek egy kicsit. Utána rögtön hámozzuk meg, mert hidegen már nehéz leszedni a héját.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr4217787560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása