Krumplis lángos gluténmentesen, tej és tojás nélkül. Kukoricát, rizst és zabot sem tartalmaz.
Piros burgonyát használok hozzá, mert szerintem ezzel jobb íze van, mint sárgával.
Azért, hogy a lángosok tésztája minél levegősebb legyen, sütés előtt nem hagyom állni, hanem ahogy összegyúrtam, máris sütöm. Ugyanezért inkább kicsi, vékony lángosokat szoktam formázni (de nagyobb méretben is elkészíthetők).
Hozzávalók (6 db, kb. ujjnyi átmérőjű, kicsi lángoshoz):
- 100 g kölesliszt;
- 200 g főtt, villával vagy krumplinyomóval összetört piros burgonya (ne botmixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
- 5 g útifűmaghéj;
- 1/2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna;
- 1 tk. valódi citromlé;
- 4 g só;
- 40 ml forró víz;
- kókuszolaj a sütéshez.
Elkészítés:
1. A köleslisztet szitáld át abba a tálba, amelyben majd összeállítod a tésztát.
2. Add hozzá a sót és a szódabikarbónát, majd keverd össze.
3. A főtt, kihűlt krumplit alaposan morzsold össze a száraz keverékkel.
4. A 40 ml forró vizet öntsd az útifűmaghéjhoz, és jól keverd el. Ezután rögtön add a burgonyás keverékhez. Öntsd bele a citromlevet is, és könnyedén gyúrd össze a tésztát. (Nem lesz tökéletes lángostészta, darabosabb marad.)
5. A tésztából formázz kicsi, vékony lángosokat, és azonnal, forró olajban süsd meg előbb az egyik, majd a másik felüket. (Nagyon gyorsan megsülnek.) Ha leragadnak a serpenyő aljára, pár másodperc sütés után óvatosan segítsd őket a felszínre egy kanállal.
6. A megsült lángosokat szedd papírtörlővel bélelt tányérra.
Frissen, melegen érdemes fogyasztani, ekkor a legfinomabb és -könnyedebb a lángos. (Ahogy áll, kicsit tömörebb lesz a tésztája.)
Jó étvágyat!