Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Glutén- és tejmentes „Sport szelet”

2022. március 24. - Ízek, mentesen

Gluténmentes, kakaós-rumos ízű „Sport szelet”, tejtermék nélkül.

Ehhez a desszerthez sótlan vízben megfőzött édesburgonyát használok. Ha van időm, előre szoktam édesburgonyát főzni, majd pürésítve lefagyasztom. Így, amikor használni szeretném, csak ki kell vennem a mélyhűtőből és kiolvasztanom.

glutenmentes_sport_szelet.jpg

Hozzávalók (az alábbi mennyiségből kb. 10 db készíthető):

A szeletekhez:

  • 120 g apró szemű, kávédarálóban megdarált, gluténmentes zabpehely;
  • 120 g főtt, pürésített édesburgonya;
  • 40 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
  • 32 g folyékony kókuszolaj;
  • 47 g méz;
  • 1 kissé púpozott mokkáskanál vaníliapor;
  • 3/4 ek. rumaroma.

A csokimázhoz:

  • 27 g olvasztott kókuszolaj;
  • 27 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
  • 14 g méz;
  • 1/2 csapott tk. vaníliapor.

Elkészítés:

1. A darált zabpelyhet egy nagy tálban összekeverjük a kakaóporral és a vaníliával.

2. Hozzáadjuk az édesburgonyát, a kókuszolajat, a mézet és a rum aromát, majd összegyúrjuk.

3. A masszát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd szeletekre vágjuk. Ezután a szeleteket a hűtőbe tesszük, hogy kissé megkeményedjenek. Ezalatt elkészítjük a mázat:

4. A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat, és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan kevergetjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázz: a mázat ne érje víz, mert úgy nem lesz szép egynemű az állaga.)

5. Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel egyrészt jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett kissé le is hűtjük a csokoládét.

6. A mázzal vékony rétegben megkenjük a kakaós szeleteket, majd visszatesszük őket a hűtőbe. Kb. 10 perc alatt megköt a máz, és már lehet is fogyasztani. Ekkor még kissé roppanós a csokiréteg, de másnapra átpuhul. A kakaós szeletek kb. 1 óra alatt még keményedni fognak, ekkorra érik el a végleges állagukat.

A szeleteket tartsd a hűtőben, fóliába jól becsomagolva, és 2-3 napon belül fogyaszd el. Le is fagyaszthatod őket. Fogyasztás előtt kb. 2-2,5 órával vedd ki a fagyasztóból, és tedd át a hűtőszekrénybe, hogy kiolvadjanak.

Ha marad egy kevés a csokimázból, öntsd szilikonformába vagy egy kicsi műanyag dobozkába, tedd 20 percre a fagyasztóba, majd 1 órára a „rendes” hűtőbe. Máris kész a házi étcsoki.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8517788564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása