Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Lekvár helyett: gyors gyümölcsszósz

2022. március 25. - Ízek, mentesen

Hisztaminintoleranciám miatt nem fogyaszthatok olyan ételeket, amelyek hosszabb ideig álltak. Ezért, ha lekvárt szeretnék enni, ilyen sűrű, zselés állagú gyümölcsszószt készítek.

Mivel nem tarthatom el sokáig, egyszerre nagyon kis adagot szoktam főzni. Ez a recept egy kis tálkányi „lekvárhoz” elegendő.

Most meggyből készítettem, de más gyümölccsel, pl. áfonyával is működik.

gyors_lekvar_2.jpg

A gyümölcs lehet friss vagy mirelit. Utóbbinál a receptben írt 300 g a kiolvasztott mennyiséget jelenti. A mirelit gyümölcsöt nem a mikróban szoktam kiolvasztani, nehogy erjedni kezdjen az erős hőtől, hanem először felöntöm langyos vízzel, és 5 percig állni hagyom. Majd leszűröm, és meleg vizet engedek rá addig, amíg teljesen kiolvad. Ezután jól lecsepegtetem.

A cukor fajtáját és mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja variálni. Minél kevesebb cukrot teszel bele, annál kevesebb lesz a „lekvár”. Arra érdemes odafigyelni, hogy ez a lekvárpótló almapektinnel készül, ami – a használati utasítása szerint – nem alkalmas nagyon alacsony cukortartalmú lekvár készítésére. (Nekem eddig nem volt problémám vele, meggyből „ötszörédes” édesítővel is sikerült elkészítenem a gyümölcsszószt.)

A recepthez sötétbarna nádcukrot használtam. Ennek kissé rumos illata és égetett íze van, szerintem ez jobban illik a meggyhez, mint a világosabb, mézesebb ízű nádcukrok. A sötétbarna nádcukor ízét egy picit érezni lehet a szószban, de engem ez nem zavar.

A gyümölcsszószt mindenki olyan sűrűre készíti, amilyenre szeretné. Minél több pektint teszel bele, és minél tovább főzöd, annál sűrűbb, zselésebb lesz.

Hozzávalók, kb. 120-150 g gyümölcsszószhoz:

  • 300 g megmosott, magozott meggy;
  • 35-40 g sötétbarna nádcukor, attól függően, ki mennyire édesen szereti;
  • 2 nem púpozott mokkáskanál almapektin;
  • 1 kis késhegynyi aszkorbinsav.

Elkészítés:

1. A meggyet turmixold össze jó alaposan.

2. A pektint keverd össze a cukorral és az aszkorbinsavval.

3. Tedd fel főni a meggyet, majd amikor forrni kezd, vedd kisebbre a lángot, és folyamatosan kevergetve add hozzá a pektines cukrot. Közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakran kevergetve főzd 15-25 percig, attól fügően, mennyire sűrűre szeretnéd. Ahogy a szósz hűl, még egy kicsit sűrűsödni fog.

4. Amikor elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.

Tartsd a hűtőben, és pár napon belül fogyaszd el. A hűtőben a „lekvár” még jobban besűrűsödik, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát. Hisztaminintoleránsok figyelem! Ti inkább fagyasszátok le a maradékot. Kiolvasztáshoz, ha mikrót használtok, inkább az enyhébb, olvasztó funkciót állítsátok be, nehogy megerjedjen a gyümölcs. Ilyenkor is célszerű maximum egy héten belül elfogyasztani a gyümölcsszószt.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9417789466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása