Grízes vagy más néven darás tészta gluténmentes verzióban. Főételnek és desszertnek is kiváló. Nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):
- 60 g barnarizs-dara,
- 1 dl víz,
- 2,5 tk. olaj,
- egy csipet só,
- 120 g glutén- és tojásmentes széles metélt,
- a tetejére: ízlés szerinti lekvár.
Elkészítés:
1. Az olajat egy serpenyőben kissé felhevítjük.
2. Hozzáadjuk a darát, elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve közepesnél valamivel kisebb lángon addig pirítjuk, amíg világosbarna színe lesz. Csak pár percig tart, közben vigyázz, hogy oda ne égjen (eleinte lassabban pirul, később viszont hajlamos gyorsan odakapni).
3. Amikor megpirult, hozzáadjuk a sót és összekeverjük.
4. Levesszük a tűzről, és kisebb adagokban, folyamatosan elkeverve beleöntjük a vizet. VIGYÁZAT, NAGY GŐZ FOG KELETKEZNI!
5. Jól elkeverjük, majd lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk, hogy a gőzben jól átpuhuljon. Ezután villával fellazítjuk.
6. Amíg a dara puhul, a tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
7. 20 perc után a főtt tésztát összekeverjük a darával.
Lekvárral tálaljuk.