Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz.

A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs sem szódabikarbóna, sem citromlé.

glutenmentes_szilvas_gomboc.jpg

Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz):

Tészta:

  • 80 g kölesliszt;
  • 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 16 g útifűmaghéjliszt;
  • 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
  • 40 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő.

Panír:

  • 150 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely;
  • 7,5 evőkanál olvasztott kókuszolaj.

Aki nem fogyaszthat zabot, használhat helyette darált, pirított kókuszreszeléket is, ekkor kissé kókuszízű lesz a panír.

Töltelék:

  • 6 db szilva (friss vagy kiolvasztott mirelit),
  • 20 g aranybarna nádcukor,
  • 3/4 mokkáskanál (illetve ízlés szerinti mennyiségű) fahéj.

A tálaláshoz:

Mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt.

Elkészítés:

Egy jótanács: akármilyen sorrendben készíted elő a hozzávalókat, fontos, hogy a tészta összeállítása maradjon utoljára. Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.

1. A zabpelyhet kávédarálóval daráld meg.

2. Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve pirítsd világosbarnára.

3. A fahéjat és a cukrot keverd össze.

4. Ha nem mirelit, felezett szilvát használsz, akkor a szilvákat mosd meg, vágd félbe, és vedd ki a magokat.

5. Egy fazékban kezdd melegíteni a főzővizet, és egy kicsit sózd meg.

6. A köleslisztet szitáld egy tálba.

7. Add hozzá az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól keverd össze.

8. A burgonyát és a 40 ml vizet add a száraz keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)

9. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is szórd meg tápiókakeményítővel. A tésztát nyújtsd kb. fél cm vastagra. Vágd négyzetekre, és mindegyiknek a közepébe tegyél egy-egy fél szilvát. A szilvamagok helyére szórj fahéjas cukrot. A négyzetek sarkait fogd össze, majd az oldalt lévő réseket is „csípd össze”, és formázz gombócokat.

10. A gombócokat lobogó vízben főzd meg. Egyszerre csak annyit tegyél a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzöl egyszerre, a víz lehűl, és a gombócok összeragadhatnak.) Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzd őket, majd vedd ki, és forgasd a pirított zabpehelybe.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8817791718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása