Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz.
A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs sem szódabikarbóna, sem citromlé.
Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz):
Tészta:
- 80 g kölesliszt;
- 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
- 16 g útifűmaghéjliszt;
- 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
- 40 ml víz;
- a nyújtáshoz: tápiókakeményítő.
Panír:
- 150 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely;
- 7,5 evőkanál olvasztott kókuszolaj.
Aki nem fogyaszthat zabot, használhat helyette darált, pirított kókuszreszeléket is, ekkor kissé kókuszízű lesz a panír.
Töltelék:
- 6 db szilva (friss vagy kiolvasztott mirelit),
- 20 g aranybarna nádcukor,
- 3/4 mokkáskanál (illetve ízlés szerinti mennyiségű) fahéj.
A tálaláshoz:
- tejmentes tejföl (itt találod a receptem, ez nem vegán);
- nyírfaporcukor vagy porrá őrölt másfajta, kristályos édesítő.
Mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt.
Elkészítés:
Egy jótanács: akármilyen sorrendben készíted elő a hozzávalókat, fontos, hogy a tészta összeállítása maradjon utoljára. Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.
1. A zabpelyhet kávédarálóval daráld meg.
2. Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve pirítsd világosbarnára.
3. A fahéjat és a cukrot keverd össze.
4. Ha nem mirelit, felezett szilvát használsz, akkor a szilvákat mosd meg, vágd félbe, és vedd ki a magokat.
5. Egy fazékban kezdd melegíteni a főzővizet, és egy kicsit sózd meg.
6. A köleslisztet szitáld egy tálba.
7. Add hozzá az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól keverd össze.
8. A burgonyát és a 40 ml vizet add a száraz keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)
9. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is szórd meg tápiókakeményítővel. A tésztát nyújtsd kb. fél cm vastagra. Vágd négyzetekre, és mindegyiknek a közepébe tegyél egy-egy fél szilvát. A szilvamagok helyére szórj fahéjas cukrot. A négyzetek sarkait fogd össze, majd az oldalt lévő réseket is „csípd össze”, és formázz gombócokat.
10. A gombócokat lobogó vízben főzd meg. Egyszerre csak annyit tegyél a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzöl egyszerre, a víz lehűl, és a gombócok összeragadhatnak.) Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzd őket, majd vedd ki, és forgasd a pirított zabpehelybe.