Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes palacsinta (tejmentes, tojásmentes)

2022. március 24. - Ízek, mentesen

Finom, vaníliás ízű palacsinta hajdinalisztből. Nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, kukoricát és burgonyát sem. Én áfonyalekvárral töltve szeretem a legjobban :).

Mivel hajdinalisztből készül, barna színű lesz.

Ha nem szeretnél hozzá fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva ehhez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.

 glutenmentes_palacsinta.jpg

Hozzávalók (kb. 8 db palacsintához):

  • 240 g hajdinaliszt;
  • 80 g cukor;
  • 2 tk. Bourbon vaníliapor;
  • egy nagyobb késhegynyi szódabikarbóna;
  • egy nagyobb csipet só;
  • 500 ml meleg víz + 6 ek. forró víz külön;
  • 4 csepp citromlé (tényleg ilyen kevés kell, ezzel segítjük a szódabikarbóna munkáját);
  • 14 g őrölt lenmag (kb. 2 púpozott ek.);
  • kókuszolaj a sütéshez.

Elkészítés:

1. Az őrölt lenmagot alaposan elkeverjük a 6 ek. forró vízben, és 10 percig állni hagyjuk.

2. Amikor letelt a 10 perc, a száraz hozzávalókat kézi habverővel összekeverjük egy tálban.

3. A vízben elkeverjük a rizstejet és a citromlevet, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk úgy, hogy közben a masszát kézi habverővel folyamatosan keverjük. Ezután hozzáadjuk a vízben elkevert lenmagot is, és addig keverjük, amíg egynemű masszát kapunk.

A palacsintatésztát 10 percig állni hagyjuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik.

4. 10 perc elteltével egy serpenyő alját megkenjük nagyon kevés kókuszolajjal, majd megsütjük a palacsintákat (mindegyik előtt újra kiolajozzuk a serpenyőt).

A serpenyő ne legyen túl forró, mert akkor kis lyukak lesznek a tésztában. Én közepesnél egy kicsivel alacsonyabb lángon szoktam kezdeni a sütést, és ha kell, sütés közben feljebb állítom a lángot.

A palacsinták első oldalát kb. 3-4 percig kell sütni (addig, míg aranybarna lesz), a másikat pedig kb. 2 percig. (A pontos sütési idő a hőfoktól függ és attól, milyen vastag a palacsinta.)

5. A kész palacsintákat tegyük egy rácsra, amíg kihűlnek (azért ne tányérra, hogy ne legyenek szivacsosak).

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8217788616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása