Finom, vaníliás ízű palacsinta hajdinalisztből. Nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, kukoricát és burgonyát sem. Én áfonyalekvárral töltve szeretem a legjobban :).
Mivel hajdinalisztből készül, barna színű lesz.
Ha nem szeretnél hozzá fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva ehhez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
Hozzávalók (kb. 8 db palacsintához):
- 240 g hajdinaliszt;
- 80 g cukor;
- 2 tk. Bourbon vaníliapor;
- egy nagyobb késhegynyi szódabikarbóna;
- egy nagyobb csipet só;
- 500 ml meleg víz + 6 ek. forró víz külön;
- 60 ml rizstej (ezt használtam);
- 4 csepp citromlé (tényleg ilyen kevés kell, ezzel segítjük a szódabikarbóna munkáját);
- 14 g őrölt lenmag (kb. 2 púpozott ek.);
- kókuszolaj a sütéshez.
Elkészítés:
1. Az őrölt lenmagot alaposan elkeverjük a 6 ek. forró vízben, és 10 percig állni hagyjuk.
2. Amikor letelt a 10 perc, a száraz hozzávalókat kézi habverővel összekeverjük egy tálban.
3. A vízben elkeverjük a rizstejet és a citromlevet, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk úgy, hogy közben a masszát kézi habverővel folyamatosan keverjük. Ezután hozzáadjuk a vízben elkevert lenmagot is, és addig keverjük, amíg egynemű masszát kapunk.
A palacsintatésztát 10 percig állni hagyjuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik.
4. 10 perc elteltével egy serpenyő alját megkenjük nagyon kevés kókuszolajjal, majd megsütjük a palacsintákat (mindegyik előtt újra kiolajozzuk a serpenyőt).
A serpenyő ne legyen túl forró, mert akkor kis lyukak lesznek a tésztában. Én közepesnél egy kicsivel alacsonyabb lángon szoktam kezdeni a sütést, és ha kell, sütés közben feljebb állítom a lángot.
A palacsinták első oldalát kb. 3-4 percig kell sütni (addig, míg aranybarna lesz), a másikat pedig kb. 2 percig. (A pontos sütési idő a hőfoktól függ és attól, milyen vastag a palacsinta.)
5. A kész palacsintákat tegyük egy rácsra, amíg kihűlnek (azért ne tányérra, hogy ne legyenek szivacsosak).