Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Köleskása (tejmentes)

2022. március 24. - Ízek, mentesen

Ezzel a recepttel sűrűbb köleskását készíthetünk, állaga a tejberizshez hasonló. Én kókusztejet használok hozzá, szerintem a köles és a kókusz íze jól harmonizál egymással.

Fogyaszthatod reggelire vagy desszertként is.

edeskoleskasa.jpg

Elkészítési idő: kb. 35 perc.

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 50 g köles;
  • 300 ml kókuszital;
  • kb. 2 l víz a köles átmosásához;
  • egy csipet só;
  • ízlés szerinti édesítő (én 1 adagot 1 tk. aranybarna nádcukorral szoktam ízesíteni);
  • vanília, ízlés szerint;
  • a tetejére pl. lekvár, almaszósz, magok, aszalt vagy friss gyümölcsök, pirított zabpehely, kókuszchips, kakaó, fahéj.

Elkészítés:

1. A kölest főzés előtt forró vízzel, többször át kell mosni, hogy elvegyük a kesernyés mellékízét. Ehhez felforralunk kb. 2 l vizet. A kölest egy tálban felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal alaposan, kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva átkeverjük, átmossuk. Leszűrjük, majd az egészet még négyszer megismételjük. Ezután újra felöntjük forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. Megint jól átkeverjük, alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük.

2. A megmosott kölest egy lábasban felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a sót, az édesítőt és a vaníliát.

3. Összekeverjük, lefedjük, majd közepes lángon felforraljuk. (1 adagot érdemes a legkisebb gázrózsán készíteni.)

4. Amikor elkezd forrni, kicsire állítjuk a lángot, és lefedve addig főzzük, amíg már csak egy vékony, egybefüggő folyadékréteg marad a tetején. Ne kevergessük, hadd puhuljon szépen, lassan a köles. (50 g kölest kb. 10-12 percig kell így főzni.)

5. Ezután kicsit feljebb vesszük a lángot (közepesnél kicsivel alacsonyabbra), és most már folyamatosan kevergetve kissé besűrítjük. Ne főzzük készre, mert a köles még állás közben is sűrűsödni fog. Csak kb. félkészre sűrítsük (2-3 percig tart), majd kapcsoljuk le a lángot, és lefedve hagyjuk állni 10 percig.

6. Ízesítsük tetszés szerint. Szerintem frissen, melegen a legfinomabb.

Ha túl sűrűre sikeredett, egy kevés kókusztejjel hígítjuk.

Másnapra egy kevés levet enged a kása, és picit hígabb lesz, különösen, ha megmelegítjük.

Egy-két napon belül fogyaszd el, mert a köles nem áll el sokáig.  

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1017788598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása