Tejterméket sem tartalmaz. A szilvás gombóc tésztájából készítettem.
Hozzávalók:
- 80 g kölesliszt;
- 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
- 16 g útifűmaghéjliszt;
- 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
- 40 ml víz;
- a nyújtáshoz: tápiókakeményítő;
- 2 ek. olvasztott sütőmargarin.
A tálaláshoz:
- 4 ek. darált mák;
- 2 ek., illetve ízlés szerinti mennyiségű porrá őrölt aranybarna nádcukor (vagy más édesítő).
Elkészítés:
Mielőtt hozzálátnál, két jótanács:
Miután megfőzted a krumplit, várj, amíg teljesen kihűl, és csak ezután kezdd összeállítani a tésztát.
Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.
1. Egy fazékban kezdd melegíteni a főzővizet, és egy kicsit sózd meg.
2. A köleslisztet szitáld egy tálba.
3. Add hozzá az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól keverd össze.
4. A burgonyát és a 40 ml vizet add a száraz keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)
5. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is szórd meg tápiókakeményítővel. A tésztából sodorj ujjnyi vastag rudakat, majd vágd őket 3-4 cm-es darabokra. A nudlik végét kicsit vékonyítsd el, hogy szép formájuk legyen.
6. Lobogó vízben főzd meg a nudlikat. Egyszerre csak annyit tegyél a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzöl egyszerre, a víz lehűl, és a nudlik összeragadhatnak.) Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, még egy kicsit főzd őket, majd vedd ki és szűrd le. Figyelem: miután feljöttek a víz színére, már csak nagyon rövid ideig kell főzni a nudlikat, különben szétmállanak a vízben.
7. A főtt nudlikat forgasd olvasztott sütőmargarinba, hogy ne ragadjanak össze, amíg a többi adag elkészül.
8. Amikor az összes nudli megfőtt, forgasd őket a mák és a porcukor keverékébe.