Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Gluténmentes mákos nudli (tojásmentes)

2022. március 28. - Ízek, mentesen

Tejterméket sem tartalmaz. A szilvás gombóc tésztájából készítettem.

makos_nudli.jpg

Hozzávalók:

  • 80 g kölesliszt;
  • 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 16 g útifűmaghéjliszt;
  • 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
  • 40 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő;
  • 2 ek. olvasztott sütőmargarin.

A tálaláshoz:

  • 4 ek. darált mák;
  • 2 ek., illetve ízlés szerinti mennyiségű porrá őrölt aranybarna nádcukor (vagy más édesítő).

Elkészítés:

Mielőtt hozzálátnál, két jótanács:

Miután megfőzted a krumplit, várj, amíg teljesen kihűl, és csak ezután kezdd összeállítani a tésztát.

Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.

1. Egy fazékban kezdd melegíteni a főzővizet, és egy kicsit sózd meg.

2. A köleslisztet szitáld egy tálba.

3. Add hozzá az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól keverd össze.

4. A burgonyát és a 40 ml vizet add a száraz keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)

5. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is szórd meg tápiókakeményítővel. A tésztából sodorj ujjnyi vastag rudakat, majd vágd őket 3-4 cm-es darabokra. A nudlik végét kicsit vékonyítsd el, hogy szép formájuk legyen.

6. Lobogó vízben főzd meg a nudlikat. Egyszerre csak annyit tegyél a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzöl egyszerre, a víz lehűl, és a nudlik összeragadhatnak.) Várd meg, amíg feljönnek a víz felszínére, még egy kicsit főzd őket, majd vedd ki és szűrd le. Figyelem: miután feljöttek a víz színére, már csak nagyon rövid ideig kell főzni a nudlikat, különben szétmállanak a vízben.

7. A főtt nudlikat forgasd olvasztott sütőmargarinba, hogy ne ragadjanak össze, amíg a többi adag elkészül.

8. Amikor az összes nudli megfőtt, forgasd őket a mák és a porcukor keverékébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1117791738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása