Krémes, könnyű, tejmentes csokimousse. Glutént és tojást sem tartalmaz.
Néhány jótanács a hozzávalókhoz:
Desszertünk alapja a kókuszkrém. Gyakran előfordul, hogy ennek kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat használjuk, a levet tegyük félre.
Ha nem szeretnél fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 240 g hideg kókuszkrém;
- 30 g, 20-22% kakaóvaj-tartalmú, cukrozatlan kakaópor;
- 40 g cukor;
- 60 g cukormentes almaszósz, ez lehet 100% almatartalmú bébidesszert, illetve bioboltokban beszerezhető vagy házi készítésű almaszósz is;
- 1 mokkáskanál Bourbon vaníliapor;
- 1 nagyobb csipet só;
- 3 db zselatinlap;
- 160 ml víz.
Elkészítés:
1. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután kicsavarjuk, majd 9 ek. vízzel melegítjük, épp csak addig, amíg feloldódnak (ne főzzük). Tegyük félre a feloldott zselatint, és várjuk meg, míg kihűl.
2. Amikor a zselatin kihűlt, a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a keverékhez adjuk a 160 ml vizet és az almaszószt is. (Kézi habverővel szoktam összekeverni, szerintem ezzel hamarabb egyneművé tehetjük a kakaóporos masszát, mint kanállal).
3. A kókuszkrémet egy fazékba vagy tálba öntjük, és habbá verjük.
4. A kakaós masszába belekeverjük a zselatint, majd a masszát összekeverjük a habbal. Az utóbbi műveletet is érdemes kézi habverővel végezni, hogy minél habosabb legyen a desszertünk.
5. A mousse-t poharakba adagoljuk, és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Fogyasztás előtt díszíthetjük gyümölcsdarabokkal és mazsolával.