Nem vagyok nagy tökfőzelékrajongó, de most eldöntöttem: mégis készítek egy mentes verziót, ami nekem is ízlik. A Street Kitchen receptjét vettem alapul, ezt alakítottam át, és nagyon finom lett! Gondoltam, megosztom veletek, hátha másnak is jól jön egy egyszerű, „mentesített” tökfőzelékrecept.
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök kaporral (mirelitet használtam)
egy nagy fej fehér hagymának kb. 1/8 része (Az eredeti recept vöröshagymával készült. Mivel most lábalok ki a hisztamin intoleranciából, a vöröshagyma helyett fehér hagymát használtam.)
2 közepes gerezd fokhagyma
1 nagy csipet só
1 mokkáskanál cukor, illetve ízlés szerinti mennyiség
1,5 mokkáskanál 10%-os ecet, illetve ízlés szerinti mennyiség
2 tk. barnarizs-liszt
1,5 tk. nyílgyökérliszt
4 tk. gluténmentes zabital és külön még kb. 100 ml
1 púpozott tk. szilárd kókuszolaj
½-1 tk. őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- Mivel én mirelit tököt használtam, először egy szűrőbe tettem és leöblítettem vízzel, hogy ne legyen annyira jeges. A felesleges vizet lecsepegtettem.
- A kókuszolajat felhevítettem, és megpároltam rajta a megtisztított és apróra vágott fehér hagymát. Amikor a hagyma megbarnult, hozzáadtam a tököt, megsóztam, beletettem a fokhagymanyomóm átnyomott fokhagymát, és kicsit megpároltam.
- Kb. 10 perc után hozzáadtam annyi zabitalt, hogy a folyadék nagyjából ellepje a tököt (a pontos mennyiség attól függ, mennyire vizes a tök). Tovább főztem, amíg a tök megpuhult.
- A barnarizs-lisztet és a nyílgyökérlisztet összekevertem, majd hozzáadtam 4 tk. zabitalt, és csomómentesre kevertem.
- Amikor a tök puhára főtt, lehúztam a tűzről, és kb. a felét botmixerrel pürésítettem.
- Hozzáadtam a lisztes-zabtejes keveréket, és azonnal alaposan elkevertem benne. Pirospaprikával, cukorral és ecettel ízesítettem, megint megkevertem, és még kb. 5 percig főztem.