Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Kókusztej házilag

2022. március 18. - Ízek, mentesen

Az alábbi módszert azért szeretem, mert így keletkezik a legkevesebb maradék, amelyet akár le is fagyaszthatunk, ha később szeretnénk felhasználni.

kokusztej_hazilag.jpg

A módszer a Keto.hu-tól származik. A recept videováltozatát itt találjátok, alább pedig a leírt verziót, az én kiegészítéseimmel.

Ezzel a módszerrel krémesebb, zsírosabb kókusztej készül. Ha valaki hígabbat szeretne, adjon hozzá több vizet.

Nem mindegy, milyen kókuszreszelékből készítjük. Jó minőségű, magasabb zsírtartalmú fajtára lesz szükségünk. Nekem eddig az vált be a legjobban, amit a videóban is használnak.

Hozzávalók (8,5 dl kókusztejhez):

  • 130 g kókuszreszelék,
  • 1 l víz,
  • 1 csipet só.

Elkészítés:

1. A kókuszreszeléket kávédarálón addig daráljuk, amíg masszaszerű lesz, és felkenődik a daráló oldalára. Igyekezzünk minél jobban megdarálni, hogy a darabos juhtúróhoz hasonlítson az állaga. Ezt úgy érhetjük el, ha darálás közben többször megállunk, kihúzzuk a gépet a konnektorból, kicsit átkavarjuk a reszeléket, majd újra daráljuk. Egyszerre kb. félig töltsük meg a darálót kókuszreszelékkel.

2. A megdarált reszelékhez hozzáadunk 1 l vizet és egy csipet sót, majd az egészet összeturmixoljuk.

3. A turmixolt folyadékot textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt reszeléket jól kicsavarjuk. (Egy sima szűrőt is használhatnánk, de így több kókusztejet tudunk kinyerni, mert a pelenkát jól ki lehet csavarni.)

Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, így szoktam csinálni:

Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, amekkora épp befedi. A szűrőbe teszek egy kb. 25-ször 25 cm-es pelenkadarabot.

(Íme egy fotó a módszerről :). A szűrőnek az a funkciója, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon a fazékba.)

szures.jpg

A pelenkába öntök egy kevés kókusztejet, összefogom az anyagot, mint egy kis zacskót, és gyengéden (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt reszeléket kanállal lekapargatom, és félreteszem egy tálkába.

Készen is van. Édesíthetjük, vagy natúran is fogyaszthatjuk.

A kókusztejet tartsuk a hűtőben. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert icipici kókuszdarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára, a kókusz zsírtartalma pedig összegyűlik a tetején. (Ez ugyanígy történik akkor is, ha más módszerrel készítjük.) A hűtőben 3-4 napig eláll. 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr2617784022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása