Az alábbi módszert azért szeretem, mert így keletkezik a legkevesebb maradék, amelyet akár le is fagyaszthatunk, ha később szeretnénk felhasználni.
A módszer a Keto.hu-tól származik. A recept videováltozatát itt találjátok, alább pedig a leírt verziót, az én kiegészítéseimmel.
Ezzel a módszerrel krémesebb, zsírosabb kókusztej készül. Ha valaki hígabbat szeretne, adjon hozzá több vizet.
Nem mindegy, milyen kókuszreszelékből készítjük. Jó minőségű, magasabb zsírtartalmú fajtára lesz szükségünk. Nekem eddig az vált be a legjobban, amit a videóban is használnak.
Hozzávalók (8,5 dl kókusztejhez):
- 130 g kókuszreszelék,
- 1 l víz,
- 1 csipet só.
Elkészítés:
1. A kókuszreszeléket kávédarálón addig daráljuk, amíg masszaszerű lesz, és felkenődik a daráló oldalára. Igyekezzünk minél jobban megdarálni, hogy a darabos juhtúróhoz hasonlítson az állaga. Ezt úgy érhetjük el, ha darálás közben többször megállunk, kihúzzuk a gépet a konnektorból, kicsit átkavarjuk a reszeléket, majd újra daráljuk. Egyszerre kb. félig töltsük meg a darálót kókuszreszelékkel.
2. A megdarált reszelékhez hozzáadunk 1 l vizet és egy csipet sót, majd az egészet összeturmixoljuk.
3. A turmixolt folyadékot textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt reszeléket jól kicsavarjuk. (Egy sima szűrőt is használhatnánk, de így több kókusztejet tudunk kinyerni, mert a pelenkát jól ki lehet csavarni.)
Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, így szoktam csinálni:
Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, amekkora épp befedi. A szűrőbe teszek egy kb. 25-ször 25 cm-es pelenkadarabot.
(Íme egy fotó a módszerről :). A szűrőnek az a funkciója, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon a fazékba.)
A pelenkába öntök egy kevés kókusztejet, összefogom az anyagot, mint egy kis zacskót, és gyengéden (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt reszeléket kanállal lekapargatom, és félreteszem egy tálkába.
Készen is van. Édesíthetjük, vagy natúran is fogyaszthatjuk.
A kókusztejet tartsuk a hűtőben. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert icipici kókuszdarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára, a kókusz zsírtartalma pedig összegyűlik a tetején. (Ez ugyanígy történik akkor is, ha más módszerrel készítjük.) A hűtőben 3-4 napig eláll.