Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Hisztaminszegény kásák és növényi tejek

2022. március 25. - Ízek, mentesen

Hisztaminintolerancia esetén meglehetősen szigorú diétát kell tartani. Nem egyszerű kitalálni, hogy a korlátozott számú alapanyagból hogyan készíthetünk ízletes ételeket. Segítségül azoknak, akik ebben a cipőben járnak, összegyűjtöttem azokat a receptjeimet, amelyek szigorú hisztaminszegény diétához is megfelelőek. (Némelyiket a diéta előírásainak megfelelően módosítottam, mások eredeti formájukban elkészíthetők.)

A recepteket több részletben teszem közzé, hogy áttekinthetőbbek legyenek. Itt a kásákat és a növényi tejeket olvashatod.

Kásák

A kásákat vízzel is el lehet készíteni, de akkor szerintem kevésbé ízletesek. Mivel tejérzékeny vagyok, egyáltalán nem fogyasztok tejterméket, ezért víz és kókuszkrém keverékét szoktam használni.

Zabkása

A recept alapján készült mennyiség nem nagy adag, de mivel a zab eléggé eltelít, először érdemes kisebb adaggal próbálkozni, nehogy megfeküdje a gyomrod.

zbkasa_hisztamin_3.jpg

Hozzávalók (1 kisebb adag zabkásához):

  • 270 ml víz;
  • 20 ml sűrű, 60%-os kókusztartalmú, adalékmentes kókusztej (ezt használom);
  • 35 g lágy (más néven apró szemű), gluténmentes zabpehely;
  • egy kis csipet só;
  • édesítő ízlés szerint, pl. 1 tk. úgynevezett „természetes” nádcukor (ennek kicsit mézes íze van, ami jól illik a zabhoz).

Elkészítés:

1. A vizet és a kókusztejet összekeverjük. Hozzáadjuk a sót és az édesítőt, majd a legkisebb gázrózsán felforraljuk.

2. Amikor forr, beleszórjuk a zabpelyhet, elkeverjük és lefedjük.

3. Megvárjuk, amíg újra forrni kezd (pár másodpercig tart), majd kicsire állítjuk a lángot, és addig főzzük, amíg már csak kevés folyadék marad a tetején (kb. 8 percig tart).

4. Gyakran ránézünk. A főzés kezdetén nem nagyon kevergetjük, csak félretologatjuk a fakanállal, hogy oda ne ragadjon. A főzés második felében néhányszor megkeverjük.

5. Amikor a zabpehely beszívta a folyadék nagy részét, de még van rajta egy kevés, levesszük a tűzről, és 10 percig lefedve állni hagyjuk.

6. Amikor letelik a 10 perc, valószínűleg még mindig lesz a lábasban egy kis folyadék. Jól átkeverjük a kását, tálkába tesszük, és hűlni hagyjuk. Mire fogyaszthatóra hűl, éppen jó lesz az állaga.

Ha egy kicsit sűrűbb lett a kelletétnél, egy pici kókusztejjel vagy vízzel fel lehet hígítani.

 

Köleskása

Hozzávalók (1 adag kásához):

  • 50 g köles;
  • 250 ml víz és még kb. 2 l az átmosáshoz;
  • 50 ml sűrű, 60%-os kókusztartalmú, adalékmentes kókusztej;
  • 1 csipet só;
  • édesítő ízlés szerint (én 1 tk. aranybarna nádcukrot szoktam beletenni).

Elkészítés:

1. A kölest főzés előtt forró vízzel, többször át kell mosni, hogy elvegyük a kesernyés mellékízét.  Ehhez felforralunk kb. 2 l vizet. A kölest egy tálban felöntjük annyi forró vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva alaposan átkeverjük. Leszűrjük, majd az egészet még négyszer megismételjük. Ezután újra felöntjük forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. Megint jól átkeverjük, majd alaposan leöblítjük és -csepegtetjük. (Tudom, macerás :(, de ennyi öblítés után biztosan nem lesz kesernyés a kása.)

2. A megmosott kölest egy lábasban felöntjük 250 ml vízzel, hozzáadjuk a kókusztejet, a sót és az édesítőt.

3. Összekeverjük, lefedjük, majd közepes lángon felforraljuk. (1 adagot érdemes a legkisebb gázrózsán készíteni.)

4. Amikor elkezd forrni, kicsire állítjuk a lángot, és lefedve főzzük addig, amíg már csak vékony folyadékréteg marad a tetején. Nem kevergetjük, hadd puhuljon szépen, lassan a köles. (50 g kölest kb. 10-12 percig kell így főzni.)

5. Ezután közepesre állítjuk a lángot, és most már folyamatosan kevergetve egy kicsit besűrítjük. Nem főzzük készre, csak kb. félkész állapotúra (ez nagyjából 2 percig tart). Majd lekapcsoljuk a lángot, és 10 percig lefedve állni hagyjuk.

Ha reggel nincs időnk kását készíteni, előre is megfőzhetjük és lefagyaszthatjuk. (Ha nem kellene hisztaminmentes diétát tartani, a hűtőbe is betehetnénk, de a hisztamin miatt jobb lefagyasztani.) Ilyenkor másnap ne a mikróban olvasszuk ki, mert „szottyos” lesz. Inkább tegyük egy lábasba, öntsünk alá alá 2-3 ek. vizet, majd kis lángon, lefedve melegítsük fel. Figyeljünk rá, mert gyorsan odaég!

Mivel ízesíthetjük a kásákat?

Többféle hozzávalóval is fel lehet dobni őket:

  • pirított kókuszchipsszel;
  • friss, a hisztaminmentes diétában engedélyezett gyümölccsel;
  • kókuszreszelékkel, pl. a kókuszreszelék-áfonya-piros ribizli „kombó” nagyon finom;
  • pirított, nagy szemű, gluténmentes zabpehellyel.

Kókuszchips nemcsak bioboltban, hanem nagyobb drogériákban is kapható. Ha csak natúr, pirítatlan kókuszchipset tudtunk vásárolni, otthon is megpiríthatjuk: tegyük sütőpapíros tepsire, és süssük 170 °C-on 2 percig. Vigyázat, gyorsan megég!

Nagy szemű zabpelyhet natúr formában lehet vásárolni. Száraz serpenyőben, közepesnél valamivel alacsonyabb lángon, folyamatosan kevergetve addig pirítsuk, amíg aranybarna lesz (erre is ügyelni kell, mert könnyen megéghet).

Növényi tejek

 

Házi kókusztej

kokusztej_hazilag.jpg

A receptjét itt találod.

Zabtej:

zabtej1.jpg

Hozzávalók (kb. 3,5 dl-hez):

  • 60 g nagy szemű, gluténmentes zabpehely;
  • 450 ml hideg víz;
  • édesítő ízlés szerint. A zabtejhez jól illik a kókuszvirágcukor, ennek kissé karamelles íze van, ami kihangsúlyozza a zab fahéjas aromáját. Szintén jó választás még a természetes nádcukor, enyhén mézes íze jól passzol a zabhoz.

Elkészítés:

1. A zabpelyhet és a vizet turmixgéppel összekeverjük, maximum 30 másodpercig. (Mivel a tej annál nyúlósabb lesz, minél jobban nyomkodjuk a zabpelyhet, én nem a botmixert ajánlom a keveréshez, hanem a turmixgépet.)

2. Egy tea- vagy nagyon kis lyukú konyhai szűrőn háromszor-négyszer átszűrjük, hogy minél kevesebb zabpehelydarabka maradjon benne. Két szűrés között öblítsük ki az eszközünket.

3. Ízesítsük tetszés szerint.

Tartsuk a hűtőben, legfeljebb 4 napig. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert a zabpehelydarabkák leülepednek az aljára.

A zabtejet le is fagyaszthatjuk, de csak lassan, óvatosan melegítve olvasszuk ki, nehogy nyálkás legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9417789456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása