Édesítővel és fahéjjal ízesítve finom tejpótló ital. Kakaós „tejhez” pedig szerintem az egyik legjobb alapanyag.
Hozzávalók (1,1 l mogyorótejhez):
- 150 g török mogyoró;
- 9 dl víz + egy kevés az áztatáshoz (ld. lejjebb);
- egy csipet só;
- édesítő és fahéj ízlés szerint (én 2,5 púpozott tk., a cukornál 4-szer édesebb édesítőt teszek bele, és kb. fél csapott mokkáskanál fahéjat).
Elkészítés:
1. A mogyorót beáztatjuk annyi vízbe, hogy épp ellepje, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
2. Másnap hozzáadunk 1 dl vizet és botmixerrel jó pépesre keverjük. Ezután hozzáöntjük a többi vizet is, és újra mixeljük.
3. Textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt mogyorópépet jól kicsavarjuk.
4. Az átszűrt mogyorótejhez hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat. Én ezeket is botmixerrel szoktam jól elkeverni.
A mogyorótejet tartsuk a hűtőben, itt négy napig is eláll. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert kis mogyoródarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára.