Nagyon egyszerű elkészíteni.
200 g tökmag kb. 75 ml tökmagkrémhez, más néven tökmagvajhoz elég. Ez kis mennyiség, de a magvaj nagyon tömény, egyszerre keveset érdemes fogyasztani belőle.
Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre.
Hozzávalók:
- 200 g héj nélküli, pirítatlan tökmag;
- 1 kis csipet só;
- 2 tk. tökmagolaj (el is hagyható). Nem minden tökmagolaj egyformán ízletes. Én ezt használom, ezzel még egy kis extra tökmagízt kölcsönözhetünk a krémnek. Ha nincs otthon tökmagolaj, nem baj. Anélkül is finom lesz a tökmagkrém, csak egy kicsit jobban tapad a szánkhoz.
Elkészítés:
1. A tökmagot pirítsd meg száraz serpenyőben, közepesnél kicsivel alacsonyabb lángon. (Ez csak néhány percig tart. Addig kell pirítani, amíg egy kis aranyszínű árnyalatot kap.) Közben kevergesd, hogy mindenütt egyenletesen piruljon. Ha a tökmag túl kesernyés ízű, akkor kis lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd pár perccel tovább. Óvatosan legyezd magad felé az illatát. Amikor érzed, hogy már nem olyan kesernyés, vedd le a tűzről, mert megég.
2. A tökmagot öntsd az aprítógépbe, és keverd krémesre. Ez kb. 15-20 percig tart. Eleinte csak a száraz magot keveri a gép, majd lassan egyre nedvesebbé válik a massza. Kb. 10 perc után kezd el krémesedni. Egy idő után olyan lesz, mint egy sűrű sóskafőzelék :). Ha tovább kevered, kicsit lágyabb, hígabb lesz.
FONTOS: keverés közben gyakran állj meg, és szedegesd le a masszát a gép oldaláról.
A sót és az olajat akkor szoktam hozzáadni, amikor a gép már apróra vágta a tökmagot.
Egyszerre max. 200 g magot érdemes az aprítógépbe tenni, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.
Hűtőben tartva a tökmagvaj keményebb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri az állagát.