Glutén- és tejmentes, finom puding, amely kukorica- és burgonyakeményítőt sem tartalmaz.
Hozzávalók (3 adaghoz):
- 4 dl cukrozatlan, pörkölt mandulából készült mandulatej (ezt használtam);
- 160 g banán (a mennyiség héj nélkül értendő);
- 1,5 tk., a cukornál 4-szer édesebb édesítőszer;
- egy kis csipet só;
- késhegynyi kurkuma;
- késhegynyi Bourbon vaníliapor;
- 20 g nyílgyökérliszt;
- 20 ml hideg víz;
- a tetejére aprított, pirított földimogyoró, ananász- és eperdarabok.
Elkészítés:
1. A banánt karikákra vágjuk, és egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a mandulatejet, a sót, az édesítőt, a kurkumát és a vaníliaport.
2. Botmixerrel összekeverjük, majd közepes lángon melegítjük. Közben gyakran keverjük meg, mert gyorsan odakap.
3. Amikor gyöngyözni kezd, a vízben elkevert nyílgyökérliszttel besűrítjük. Segítségül azoknak, akik még nem sűrítettek keményítővel vagy nyílgyökérliszttel, így kell csinálni: A nyílgyökérlisztet elkeverjük a hideg vízben. Amikor a puding elkezd gyöngyözni, 1,5 merőkanálnyit kiveszünk belőle, jól elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével, majd visszaöntjük a pudinghoz. Kb. 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Közben gyakran megkeverjük. Ne forraljuk túlságosan, mert visszahígul!
4. A pudingot poharakba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 2 órára a hűtőbe tesszük.
Fogyasztás előtt megszórjuk aprított, pirított földimogyoróval, majd ananász- és eperdarabokkal díszítjük.