Kukoricakeményítő nélkül készült, glutén- és tejmentes + finom :).
Frissítés: Mivel sokan vannak, akik gluténérzékenyek, de nincs kukoricaintoleranciájuk, azt is beleírtam a receptbe, hogy mennyi kukoricakeményítővel készíthető el. Így kevesebbe kerül a puding, mintha nyílgyökérlisztet használnánk.
Néhány jótanács a hozzávalókkal kapcsolatban:
Kókuszkrém: gyakran előfordul, hogy a krém kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat használjuk, a levet tegyük félre.
Cukor: ha nem szeretnél fehér cukrot használni, ízre leginkább a xilit hasonlít hozzá. Azok viszont, akiknek a szervezete nincs hozzászokva ehhez, inkább használjanak más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 3 dl víz + 1,5 ek. hideg víz külön;
- 30 g kókuszkrém;
- 30 g édesítetlen almaszósz, ez lehet 100% almatartalmú bébidesszert, illetve bioboltokban beszerezhető vagy házi készítésű almaszósz is;
- 15 g, 20-22% kakaóvaj tartalmú, cukrozatlan kakaópor;
- 20 g cukor;
- 0,5 mokkáskanál Bourbon vaníliapor;
- 1 kis csipet só;
- 15 g nyílgyökérliszt vagy – azok számára, akiknek nincs kukoricaintoleranciájuk – 18 g kukoricakeményítő.
Elkészítés:
1. Keverjük össze a kakaóport, a cukrot, a vaníliaport és a sót.
2. Egy lábasban keverjük össze a 3 dl vizet a kókuszkrémmel és az almaszósszal. Kézi habverővel dolgozzunk, hogy minél krémesebb legyen a puding.
3. Kis lángon melegítsük a levet, közben folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a száraz hozzávalókat.
4. Kevergetve, kis lángon, 1-2 percig főzzük a pudingot. Ezután vegyük egy kicsit magasabbra a hőfokot, hogy a puding gyöngyözni kezdhessen.
5. A nyílgyökérlisztet az 1,5 ek. hideg vízben keverjük csomómentesre. (Ha kukoricakeményítőt használunk, azt 3 ek. hideg vízben kell elkeverni.)
6. Amikor a puding gyöngyözni kezd, állandó keverés mellett csorgassuk bele a nyílgyökérlisztes levet. (Aki kukoricakeményítőt használ, várjon, amíg forrni kezd a puding, s akkor adja hozzá a keményítős levet.)Lassan kevergetve várjuk meg, amíg kissé besűrűsödik. Ahogy sűrűbb lesz, 15-30 másodperc múlva vegyük le a tűzről, mert ha túlságosan forraljuk, visszahígulhat. Ekkor még nem olyan sűrű, mint egy puding, a végleges állagát hűlés közben éri el.
7. Még forrón adagoljuk poharakba a pudingot. Várjuk meg, míg kihűl, majd 1-2 órára tegyük a hűtőbe. Nemcsak azért érdemes 1-2 órát várni, hogy a puding teljesen lehűljön, hanem azért is, mert így összeérnek az ízek.
A krémes puding elkészítésének technikáját Alia videójából tanultam.