Finom, krémes tejberizs, amely kihűlés után sem keményedik meg. Növényi tejpótlóval és kókuszkrémmel készül.
Jótanács: olyan kókuszkrémet használjunk, ami nemcsak kókuszt és vizet tartalmaz, hanem valamilyen kötőanyagot is, pl. keményítőt. Ennek hiányában ugyanis a kókusz- és víztartalom szétválhat egymástól, amikor a tejberizs kihűl, emiatt az étel felhígulhat.
Hozzávalók (kb. 1 kg tejberizshez):
- 200 g kerekszemű fehér rizs (ez krémesebbre fő, mint a hosszúszemű);
- 2 dl víz;
- 1 l alacsony kókusztartalmú kókusztej (pl. Alpro, Joya);
- 80 g kókuszkrém;
- egy csipet só;
- édesítő és vanília ízlés szerint.
Elkészítés:
1. A rizst átválogatjuk – nehogy búzaszem vagy más, gluténtartalmú gabona legyen benne –, megmossuk, majd a 2 dl vízzel folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elfő (kb. 3 perc).
2. Ezután hozzáadjuk a kókusztejet, a kókuszkrémet, a sót, az édesítőt és a vaníliát, és a hozzávalókat jól összekeverjük.
3. Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg még híg folyadék marad a tetején, de ha megkeverjük, már érezzük, hogy sűrűbb a massza. Ezt az állapotot kb. 35 perc alatt érhetjük el, ha közben gyakran kevergetjük. A lényeg, hogy nem szabad kész, tejberizs állagúra főzni.
4. Ezután levesszük a tűzről, majd kb. egy óra hosszat lefedve állni hagyjuk. Ezalatt sűrűsödik be szép krémesre.
Adhatunk mellé friss gyümölcsöt, a tetejét pedig megszórhatjuk fahéjjal vagy kakaóval. Szeletelt mandulával is díszíthetjük.