Minden családnak megvan a maga tökéletes halászléreceptje. Mi az alábbi, egyszerű verziót szoktuk készíteni: alapja a bajai halászlé, de abban különbözik tőle, hogy csak pontyszeletekből készül, illetve hogy nem gyufatésztával, hanem széles metélttel fogyasztjuk.
Mindenképpen jó minőségű pirospaprikát használj, mert így lesz igazán ízletes a halászlé. A paprikát tartsd jól zárható dobozban, hogy megőrizze aromáját.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 kg pontyszelet;
- 1 nagy fej vöröshagyma;
- 15 g édes, őrölt pirospaprika;
- só ízlés szerint;
- 1,2 l víz.
Elkészítés:
1. A halszeleteket megmossuk, megsózzuk, és fél órán át a hűtőben állni hagyjuk. (Főzés közben a víz egy része elpárolog, emiatt sósabb lesz a lé. Ezért vigyázz, nehogy túlsózd a halat).
2. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
3. A hagymát egy lábasba tesszük. Ráhelyezzük a halszeleteket: alulra a vastagabbakat – ezek helyettesítik a halfejet és -farkat –, felülre pedig a patkókat. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk.
4. Amikor a víz forr, lejjebb vesszük a lángot, majd egyenletesen eloszlatva a vízbe szórjuk a pirospaprikát. Ismét feljebb kapcsoljuk a tüzet, hogy a halászlé forrjon, mert így tudjuk megakadályozni, hogy a hal szétessen. (De túl erősen se lobogjon a lé, mert akkor a pirospaprikát felkeni a lábas oldalára, majd az odaégett paprikát visszamossa.)
5. Ne kevergessük a levet, ezzel is vigyázunk a halra. A forrástól számítva kb. 25-30 percig főzzük.
6. Amikor elkészült, megkóstoljuk, és ha szükséges, adunk még hozzá sót.
Tésztával tálaljuk.