Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Halászlé egyszerűen

2022. március 23. - Ízek, mentesen

Minden családnak megvan a maga tökéletes halászléreceptje. Mi az alábbi, egyszerű verziót szoktuk készíteni: alapja a bajai halászlé, de abban különbözik tőle, hogy csak pontyszeletekből készül, illetve hogy nem gyufatésztával, hanem széles metélttel fogyasztjuk.

Mindenképpen jó minőségű pirospaprikát használj, mert így lesz igazán ízletes a halászlé. A paprikát tartsd jól zárható dobozban, hogy megőrizze aromáját.

halaszle.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 kg pontyszelet;
  • 1 nagy fej vöröshagyma;
  • 15 g édes, őrölt pirospaprika;
  • só ízlés szerint;
  • 1,2 l víz.

Elkészítés:

1. A halszeleteket megmossuk, megsózzuk, és fél órán át a hűtőben állni hagyjuk. (Főzés közben a víz egy része elpárolog, emiatt sósabb lesz a lé. Ezért vigyázz, nehogy túlsózd a halat).

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.

3. A hagymát egy lábasba tesszük. Ráhelyezzük a halszeleteket: alulra a vastagabbakat – ezek helyettesítik a halfejet és -farkat –, felülre pedig a patkókat. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk.

4. Amikor a víz forr, lejjebb vesszük a lángot, majd egyenletesen eloszlatva a vízbe szórjuk a pirospaprikát. Ismét feljebb kapcsoljuk a tüzet, hogy a halászlé forrjon, mert így tudjuk megakadályozni, hogy a hal szétessen. (De túl erősen se lobogjon a lé, mert akkor a pirospaprikát felkeni a lábas oldalára, majd az odaégett paprikát visszamossa.)

5. Ne kevergessük a levet, ezzel is vigyázunk a halra. A forrástól számítva kb. 25-30 percig főzzük.

6. Amikor elkészült, megkóstoljuk, és ha szükséges, adunk még hozzá sót.

Tésztával tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9817787578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása