Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel

2022. március 23. - Ízek, mentesen

Egyszerűen elkészíthető, könnyű étel. Néhány jótanács, mielőtt hozzáfognál:

  • Mivel viszonylag erős tűzön, gyorsan kell megsütni a hozzávalókat, érdemes először mindent előkészíteni, hogy később ne kelljen kapkodnod.
  • Ahhoz, hogy a zöldségek ne párolódjanak, hanem süljenek, az szükséges, hogy ne legyenek egymásra halmozva. Ezért jó, ha minél nagyobb serpenyőt használsz, amiben a zöldségek egy rétegben tudnak elhelyezkedni. (Ha nagyobb mennyiséget készítesz, akár több részletben is sütheted.)
  • Beleírtam a receptbe, hogy nagyjából mennyi olajat használok a sütéshez, de ez a sütési hőfoktól és a serpenyő méretétől is függ. A lényeg: a hirtelen sütéshez annyi olaj szükséges, amennyi befedi az edény alját. Fontos, hogy az olaj mindig elég forró legyen, mielőtt beleteszed a csirkemellet és a zöldségeket.

hirtelen_sult_csirke.jpg

Hozzávalók (2 személyre):

1 nagy csirkemellfilé (kb. 370 g)

1 nagyobb cukkini (kb. 300 g)

1/2-1/2 piros és sárga kaliforniai paprika

egy közepes vöröshagyma 1/4-e (kb. 40 g)

egy közepes lila hagyma fele (kb. 80 g)

4 gerezd fokhagyma

2 tk. majoranna

2 tk. bazsalikom

1 csapott tk. rozmaring

só, fehér bors ízlés szerint

magas hőfokra hevíthető olívaolaj          

Elkészítés:

1. A csirkemellet megmossuk, és kis kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A vöröshagymát nagyon apróra, a többi zöldséget pedig – a fokhagyma kivételével – ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a csirkemellet.

3. A zöld fűszereket egy kis tálban összekeverjük.

4. Egy nagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 ek. olívaolajat. A vöröshagymát alacsony hőfokon megdinszteljük.

5. Ezután közepesre állítjuk a lángot, várunk egy picit, amíg az olaj forróbb lesz, majd hozzáadjuk a csirkemellkockákat, és pár perc alatt átsütjük. Közben gyakran rázogatjuk a serpenyőt, vagy egy fakanállal kevergetjük az ételt, hogy oda ne égjen. Majd kivesszük a serpenyőből, félretesszük és letakarjuk, hogy melegen maradjon.

6. Ha szükséges, még egy kis olívaolajat öntünk a serpenyőbe, és felhevítjük. Majd beleszórjuk a kaliforniai paprikát, és 4-5 percig, rázogatva vagy keverve sütjük.

7. Hozzáadjuk a cukkinit, a lila hagymát, a zöld fűszereket, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Összeforgatjuk, és 4-5 percig sütjük, amíg a cukkini puhább, de még roppanós lesz. A sütési idő utolsó percénél hozzáadjuk a csirkemellkockákat is, újra összeforgatjuk, és így fejezzük be a sütést.

8. Ha szükséges, a végén még egy kis sót adunk hozzá.

Frissen, melegen tálaljuk. Bármilyen köretet adhatsz mellé, de mivel ennek az ételnek nincs szaftja, inkább tésztát vagy puha rizst ajánlok hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr517787582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása