Ezt a süteményt nagyon egyszerű elkészíteni, különösen azoknak, akiknek van konyhai aprítógépük. Csak bele kell tenni a hozzávalókat, összekeverni, kis sütiket formázni, és már mehetnek is a sütőbe. 13 perc alatt megsülnek.
Akinek nincs aprítógépe, az is könnyen elkészítheti ezt a desszertet, darált dióból.
Hozzávalók (12 db süteményhez):
- 200 g dió + 4 db a díszítéshez;
- 82 g méz (virágmézet használtam);
- 80 ml csicseriborsó-konzervlé (ne gőzben párolt csicseriborsót vegyél, mert annak nincs leve);
- 4 g fahéj;
- egy csipet só;
- 3 g útifűmaghéj;
- 40 ml forró víz.
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, és állítsd alul-felül sütésre.
2. Tedd az aprítógépbe a diót, a mézet, a csicseriborsólevet, a fahéjat és a sót. (Akinek nincs erős konyhai aprítógépe, a diót darálja meg, majd tegye egy tálba felsorolt hozzávalókkal együtt.)
3. Az útifűmaghéjat jól keverd el a forró vízben, hogy egy tojásfehérje-szerű, ragadós masszát kapj, majd azonnal öntsd a többi alapanyaghoz.
4. Az aprítógéppel (vagy kézzel) dolgozd össze a hozzávalókat addig, amíg tömör, lágy masszát kapsz.
5. A masszából formázz kis golyókat, majd a tenyereddel lapítsd őket kb. fél cm vastagra. A tetejükre tegyél egy negyed diót. Helyezd őket egy 2 réteg sütőpapírral kibélelt lapos tepsire (mert könnyen odaéghet az aljuk), és a középső rácson süsd 13 percig.
Miután a tepsit kivetted a sütőből, kb. 5 percig ne nyúlj a sütikhez, mert ekkor még nagyon puhák. Ezután szedd őket egy rácsra, és takard le egy tiszta konyharuhával.
Csak kihűlés után fogyaszd. A sütiket tartsd a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva.
Másnapra a sütemények barnábbak, és kicsit ragadósabbak lesznek a méztől.