A quinoaliszt magas fehérjetartalma miatt jó tartást ad a tésztáknak, segít abban, hogy ne legyenek laposak. Ezért nagyon hasznos hozzávaló. Íze azonban igen intenzív, ezért egyszerre keveset érdemes használni belőle. Elsősorban diós, fahéjas tésztákhoz illik.
A házi quinoaliszt kicsit nagyobb szemű, „darásabb” lesz, mint a bolti, mert otthon nem tudjuk teljesen finomra darálni.
Mielőtt a quinoát lisztté őrölnénk, meg kell mosni és szárítani. A külsején ugyanis egy szaponin nevű anyag található, amitől kellemetlenül keserű lehet az íze.
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 50 °C-ra, és állítsuk légkeverésre. Tegyünk sütőpapírt egy lapos tepsibe.
2. A quinoát tegyük egy szűrőbe, és alaposan mossuk át. Addig kell mosni, amíg már nem habzik a víz, ez jelzi, hogy lemostuk róla a szaponint.
3. Mosás után alaposan csöpögtessük le róla a vizet, majd terítsük szét a sütőpapíron. A tepsit tegyük a felmelegedett sütőbe, a középső rácsra. A quinoa kb. 60 perc alatt megszárad. 30 perc után egy kicsit forgassuk át, hogy a quinoaszemek ne ragadjanak le a papírra.
4. Amikor megszáradt, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
5. A kihűlt quinoát kávédarálóban őröljük liszt állagúra.
A quinoát és a quinoalisztet is ajánlott a hűtőben tartani, mert megavasodhat.