Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Hajdina főzése

2022. március 18. - Ízek, mentesen

Hajdinát főzni nagyon egyszerű, csak a megfelelő technikát kell alkalmazni, hogy puha, de nem ragadós végeredményt kapjunk.

Mielőtt hozzálátnál a főzéshez, néhány hasznos információ:

  • A hajdina savanykásabb, diósabb ízű.
  • Vásárolhatsz pirítatlan és pirított hajdinát is. Előbbit zöldes, utóbbit világosabb vagy sötétebb barna színéről is felismerheted.

piritott_piritatlan.jpg

  • A natúr hajdina íze enyhébb, a pirítotté erősebb.
  • Van, aki szerint a hajdinát ajánlott a hűtőben tartani, mert megavasodhat, és keserűvé válhat.
  • Általános szabály, hogy kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, tehát 1 csésze hajdinához 2 csésze víz szükséges.
  • Főzés előtt ajánlott alaposan átmosni.

Hozzávalók:

  • 1 csésze hajdina (a lenti képen látható adaghoz pirítottat használtam, de natúr hajdinával is működik a recept),
  • 2 csésze víz,
  • só ízlés szerint (én 180 g hajdinához 1/4 mokkáskanálnyit szoktam tenni).

Elkészítés:

1. Egy lábasban forrald fel a vizet és add hozzá a sót.

2. A hajdinát tedd egy nagyobb tálba, és forró vízzel, többször, alaposan mosd át. A víz tetejére feljövő esetleges szennyeződéseket szedegesd ki. Ezután szűrd le a hajdinát, és jól csepegtesd le.

3. Amikor a főzővíz lobogva forr, öntsd bele a hajdinát. Várd meg, míg újra forrni kezd, majd állítsd kicsire a lángot, és főzd addig, amíg beszívja a vizet. Ne kevergesd, legfeljebb időnként nézz alá, hogy van-e még ott víz. Ne hagyd, hogy leragadjon.

4. Amikor a hajdina beszívta a vizet, kapcsold le a lángot, és lefedve hagyd állni 15 percig.

5. 15 perc után tedd át egy tálba, és lazítsd fel egy villával. Újra fedd le, nehogy kiszáradjon.

Tipp: A hajdinával a tarhonyát is helyettesítheted.

hajdina_fozese.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr7317784062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása