Hajdinát főzni nagyon egyszerű, csak a megfelelő technikát kell alkalmazni, hogy puha, de nem ragadós végeredményt kapjunk.
Mielőtt hozzálátnál a főzéshez, néhány hasznos információ:
- A hajdina savanykásabb, diósabb ízű.
- Vásárolhatsz pirítatlan és pirított hajdinát is. Előbbit zöldes, utóbbit világosabb vagy sötétebb barna színéről is felismerheted.
- A natúr hajdina íze enyhébb, a pirítotté erősebb.
- Van, aki szerint a hajdinát ajánlott a hűtőben tartani, mert megavasodhat, és keserűvé válhat.
- Általános szabály, hogy kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, tehát 1 csésze hajdinához 2 csésze víz szükséges.
- Főzés előtt ajánlott alaposan átmosni.
Hozzávalók:
- 1 csésze hajdina (a lenti képen látható adaghoz pirítottat használtam, de natúr hajdinával is működik a recept),
- 2 csésze víz,
- só ízlés szerint (én 180 g hajdinához 1/4 mokkáskanálnyit szoktam tenni).
Elkészítés:
1. Egy lábasban forrald fel a vizet és add hozzá a sót.
2. A hajdinát tedd egy nagyobb tálba, és forró vízzel, többször, alaposan mosd át. A víz tetejére feljövő esetleges szennyeződéseket szedegesd ki. Ezután szűrd le a hajdinát, és jól csepegtesd le.
3. Amikor a főzővíz lobogva forr, öntsd bele a hajdinát. Várd meg, míg újra forrni kezd, majd állítsd kicsire a lángot, és főzd addig, amíg beszívja a vizet. Ne kevergesd, legfeljebb időnként nézz alá, hogy van-e még ott víz. Ne hagyd, hogy leragadjon.
4. Amikor a hajdina beszívta a vizet, kapcsold le a lángot, és lefedve hagyd állni 15 percig.
5. 15 perc után tedd át egy tálba, és lazítsd fel egy villával. Újra fedd le, nehogy kiszáradjon.
Tipp: A hajdinával a tarhonyát is helyettesítheted.