Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Rizstej házilag

2022. március 18. - Ízek, mentesen

Egyszerűen elkészíthető rizstej, házilag.

Barna rizsből készítem, mert fehérből túl nyálkásnak találtam, és az illata sem volt jó. Ha viszont barna rizst használunk hozzá, nem lesz nyúlós állagú, és vaníliával ízesítve finomabb is.

rizstej_4.jpg

Hozzávalók (1,1 l rizstejhez):

  • 250 g barna rizs,
  • 2 l víz,
  • egy csipet só,
  • édesítő ízlés szerint,
  • egy késhegynyi Bourbon vaníliapor.

Elkészítés:

1. A sót keverjük el a vízben, majd a vizet forraljuk fel.

2. Amikor forr, öntsük bele a rizst, és kis lángon, lefedve főzzük 10 percig.

3. 10 perc után botmixerrel keverjük össze. (Ne hagyjuk állni, mert a rizs magába szívja a vizet.)

4. Turmixolás után szűrjük át. (Azért, hogy minél kevesebb rizsdarabka maradjon a tejben, én először egy sűrű konyhai szűrőt használok, és a szűrőben maradt rizst jól kinyomkodom egy kanállal. Ezután a szűrőbe teszek egy darab textilpelenkát, és kis adagonként azon is átszűröm. A pelenkát is jól kinyomkodom a kanállal.)

5. A rizstejhez adjuk hozzá a vaníliát és az édesítőt, vagy, ha valaki natúran szeretné, ezeket ki is hagyhatja.

Jó, ha fogyasztás előtt kicsit állni hagyjuk, hogy jobban összeérjenek az ízek.

A rizstejet kihűlés után tartsuk a hűtőben (itt kb. 4 napig eláll), és fogyasztás előtt mindig keverjük fel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr3317784018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása