Egyszerűen elkészíthető rizstej, házilag.
Barna rizsből készítem, mert fehérből túl nyálkásnak találtam, és az illata sem volt jó. Ha viszont barna rizst használunk hozzá, nem lesz nyúlós állagú, és vaníliával ízesítve finomabb is.
Hozzávalók (1,1 l rizstejhez):
- 250 g barna rizs,
- 2 l víz,
- egy csipet só,
- édesítő ízlés szerint,
- egy késhegynyi Bourbon vaníliapor.
Elkészítés:
1. A sót keverjük el a vízben, majd a vizet forraljuk fel.
2. Amikor forr, öntsük bele a rizst, és kis lángon, lefedve főzzük 10 percig.
3. 10 perc után botmixerrel keverjük össze. (Ne hagyjuk állni, mert a rizs magába szívja a vizet.)
4. Turmixolás után szűrjük át. (Azért, hogy minél kevesebb rizsdarabka maradjon a tejben, én először egy sűrű konyhai szűrőt használok, és a szűrőben maradt rizst jól kinyomkodom egy kanállal. Ezután a szűrőbe teszek egy darab textilpelenkát, és kis adagonként azon is átszűröm. A pelenkát is jól kinyomkodom a kanállal.)
5. A rizstejhez adjuk hozzá a vaníliát és az édesítőt, vagy, ha valaki natúran szeretné, ezeket ki is hagyhatja.
Jó, ha fogyasztás előtt kicsit állni hagyjuk, hogy jobban összeérjenek az ízek.
A rizstejet kihűlés után tartsuk a hűtőben (itt kb. 4 napig eláll), és fogyasztás előtt mindig keverjük fel.