Nagyon laktató, emellett ez a leggyorsabban elkészíthető növényi tej. Nem kell semmit áztatni, sem főzni, pár perc alatt készen vagyunk vele. Viszont a házilag készült zabtejet nagyon könnyű elrontani: ha nem a megfelelő módszer szerint készítjük, nyálkás levet kapunk.
Én is sokat küzdöttem vele, míg a Detoxinistán rá nem találtam a megoldásra:
A recept alapján ezeket a szabályokat tartsd be, ha nem akarod, hogy nyúlós legyen a zabtej:
- Nagy szemű zabpehelyből készítsd (a saját tapasztalatom szerint ez elsősorban akkor fontos, ha melegíteni akarjuk).
- Ne áztasd be előzőleg a zabpelyhet.
- Ne mixeld sokáig, legfeljebb 30 másodpercig.
- Ne magtejszűrő zacskóval vagy pelenkával szűrd le, hanem egy kis lyukú szűrővel. Szűrés közben ne nyomkodd a zabpelyhet, mert attól is ragadósabb lesz.
- Nagyon óvatosan és csak rövid ideig melegítsd. Ha jéghidegen veszem ki a hűtőből, 1 csésze zabtejet 30 + 15 másodpercig szoktam melegíteni a mikróban, a két melegítés között pár másodperc szünetet tartva.
Hozzávalók (kb. 3,5 dl-hez):
- 60 g nagy szemű, gluténmentes zabpehely;
- 450 ml hideg víz;
- édesítő ízlés szerint;
- vanília vagy fahéj (elhagyható).
Elkészítés:
1. A zabpelyhet és a vizet turmixgéppel összekeverjük, maximum 30 másodpercig. (Mivel a „tej” nyúlós lesz, ha túl sokat nyomkodjuk a zabpelyhet, én nem a botmixert ajánlom a keveréshez, hanem a turmixgépet.)
2. Egy teaszűrőn vagy nagyon finom lyukú szűrőn háromszor-négyszer átszűrjük, hogy minél kevesebb zabpehelydarabka maradjon benne. (Ne feledd: a zabpelyhet ekkor sem szabad nyomkodni!) Két szűrés között öblítsd ki a szűrőt.
3. Tetszés szerint ízesítjük. A zabtejhez jól illik a kókuszvirágcukor, ennek kissé karamelles íze van, ami kihangsúlyozza a zab fahéjas aromáját. Szintén jó választás még az ún. „természetes nádcukor”, enyhén mézes íze jól passzol a zabhoz.
Tartsd a hűtőben, legfeljebb 4 napig. Fogyasztás előtt keverd fel, mert a zabpehelydarabkák leülepednek az aljára.
A zabtejet le is fagyaszthatod, de csak lassan, óvatosan olvaszd ki, nehogy nyálkás legyen.
Források: Megan Gilmore receptje a Detoxinistán, és a saját tapasztalataim.