Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Zabtej házilag

2022. március 18. - Ízek, mentesen

Nagyon laktató, emellett ez a leggyorsabban elkészíthető növényi tej. Nem kell semmit áztatni, sem főzni, pár perc alatt készen vagyunk vele. Viszont a házilag készült zabtejet nagyon könnyű elrontani: ha nem a megfelelő módszer szerint készítjük, nyálkás levet kapunk.

zabtej1.jpg

Én is sokat küzdöttem vele, míg a Detoxinistán rá nem találtam a megoldásra:

A recept alapján ezeket a szabályokat tartsd be, ha nem akarod, hogy nyúlós legyen a zabtej:

  • Nagy szemű zabpehelyből készítsd (a saját tapasztalatom szerint ez elsősorban akkor fontos, ha melegíteni akarjuk).
  • Ne áztasd be előzőleg a zabpelyhet.
  • Ne mixeld sokáig, legfeljebb 30 másodpercig.
  • Ne magtejszűrő zacskóval vagy pelenkával szűrd le, hanem egy kis lyukú szűrővel. Szűrés közben ne nyomkodd a zabpelyhet, mert attól is ragadósabb lesz.
  • Nagyon óvatosan és csak rövid ideig melegítsd. Ha jéghidegen veszem ki a hűtőből, 1 csésze zabtejet 30 + 15 másodpercig szoktam melegíteni a mikróban, a két melegítés között pár másodperc szünetet tartva.

Hozzávalók (kb. 3,5 dl-hez):

  • 60 g nagy szemű, gluténmentes zabpehely;
  • 450 ml hideg víz;
  • édesítő ízlés szerint;
  • vanília vagy fahéj (elhagyható).

Elkészítés:

1. A zabpelyhet és a vizet turmixgéppel összekeverjük, maximum 30 másodpercig. (Mivel a „tej” nyúlós lesz, ha túl sokat nyomkodjuk a zabpelyhet, én nem a botmixert ajánlom a keveréshez, hanem a turmixgépet.)

2. Egy teaszűrőn vagy nagyon finom lyukú szűrőn háromszor-négyszer átszűrjük, hogy minél kevesebb zabpehelydarabka maradjon benne. (Ne feledd: a zabpelyhet ekkor sem szabad nyomkodni!) Két szűrés között öblítsd ki a szűrőt.

3. Tetszés szerint ízesítjük. A zabtejhez jól illik a kókuszvirágcukor, ennek kissé karamelles íze van, ami kihangsúlyozza a zab fahéjas aromáját. Szintén jó választás még az ún. „természetes nádcukor”, enyhén mézes íze jól passzol a zabhoz.

Tartsd a hűtőben, legfeljebb 4 napig. Fogyasztás előtt keverd fel, mert a zabpehelydarabkák leülepednek az aljára.

A zabtejet le is fagyaszthatod, de csak lassan, óvatosan olvaszd ki, nehogy nyálkás legyen.

Források: Megan Gilmore receptje a Detoxinistán, és a saját tapasztalataim.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr5917784014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása