Felül kakaóval, mandulával és aszalt áfonyával megszórt banán, alatta légiesen könnyű quinoaszemek mazsolával és fahéjjal. Mmm…
A recept külföldön „overnight quinoa” néven ismert, mert egy éjszakán át állnia kell. Általában befőttesüvegben készítik, én azonban jobban szeretek egy kis tálkát vagy széles szájú bögrét használni, mert abban jobban el lehet keverni a hozzávalókat, így jól összeérnek az ízek.
Többféle változatban is elkészítheted, más-más gyümölcsökkel és magokkal.
Hozzávalók (a képen látható adaghoz):
- 30 g quinoa (ha megfőzzük, kb. 90 g lesz);
- 15 ml cukrozatlan mandulatej, pörkölt mandulából (ezt használtam);
- 15 g mazsola;
- 0,5 csapott mokkáskanál fahéj;
- édesítő ízlés szerint, én ½ tk-nyit szoktam beletenni egy, a cukornál 4-szer édesebb édesítőszerből;
- 1 kicsi banán;
- a tetejére cukrozatlan kakaópor, szeletelt mandula és aszalt, cukrozatlan vörös áfonya.
Elkészítés:
1. A mazsolát áztasd egy kevés vízbe.
2. A quinoát öntsd egy szűrőbe, és alaposan mosd át addig, amíg már nem habzik a víz. (Erre azért van szükség, mert a quinoa külsején egy szaponin nevű anyag található, amitől keserű lehet az íze. Ezt távolítjuk el a mosással).
3. Ezután kétszeres mennyiségű vízben tedd oda főni.
4. Amikor elkezd forrni, vedd kicsire a lángot, és 15 percig lefedve párold. Közben gyakran keverd meg.
5. Amikor elkészült, vedd le róla a fedőt, és 15 percig hagyd hűlni. Ezután keverd fel egy villával. Ekkorra a quinoa már beszívta az összes vizet. Ha mégis maradna rajta egy kevés, azt szűrd le.
6. Szűrd le a vizet a mazsoláról, és egy papírtörlővel gyengéden törölgesd meg.
7. A quinoát, a mazsolát, a fahéjat és az édesítőt tedd egy tálkába vagy széles szájú bögrébe. Jól keverd össze őket. Ezután add hozzá a mandulatejet, és újra keverd meg alaposan.
8. Fedd le egy kistányérral, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
9. Másnap reggel keverd fel egy kicsit, hogy fellazuljon. Tegyél a tetejére banánkarikákat, szórd meg cukrozatlan kakaóporral, aszalt, cukrozatlan vörös áfonyával és szeletelt mandulával.
Jó étvágyat!