Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Másnapos zabkása

2022. március 19. - Ízek, mentesen

Angolul overnight oatsnak hívják ezt a reggelit, a magyar gasztronómiában pedig általában másnapos zabkásának fordítják. A „másnapos” azt jelenti, hogy az étel egy éjszakán át készül. Neked azonban csak annyi a dolgod vele, hogy előző este összekevered a zabpelyhet a növényi tejjel és az ízesítőkkel, másnap reggel pedig ráteszed a gyümölcsöt és a magokat. Ennyi :).

overnight_oats.jpg

A jó másnapos zabkása titka a megfelelő zabpehely. Nagy szeműt válassz, ezzel lesz a legjobb állagú: nem kemény, de nem is „ázott”.

Többféle zabpehely kapható a boltokban, de nem mindegyik gluténmentes. Figyelj oda, hogy garantáltan gluténmentes zabpelyhet vásárolj.

Vannak olyan gluténérzékenyek, akik zabot sem fogyaszthatnak. Nekik ajánlom a quinoás reggelit!

Hozzávalók (1 felnőtt adaghoz):

  • 50 g gluténmentes, nagy szemű zabpehely;
  • 60 ml cukrozatlan mandulatej, pörkölt mandulából (ezt használtam);
  • 0,5 mokkáskanál fahéj;
  • édesítő ízlés szerint;
  • a tetejére pl. alma, mazsola, apróra tört dió.

Elkészítés:

1. A zabpelyhet, a fahéjat és az édesítőt keverd össze egy tálkában. (A másnapos zabkását általában egy kisebb befőttesüvegben szokták készíteni. Én azonban jobban szeretem a tálkát vagy egy széles szájú bögrét, mert ezekben alaposan el lehet keverni a hozzávalókat, így jól össze tudnak érni az ízek.)

2. Öntsd rá a mandulatejet, és jól keverd össze.

3. Fedd le egy kistányérral, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

4. Másnap reggelre a zabpehely beszívja a mandulatejet, és finom puha lesz. Keverd fel egy kicsit, és ha szükséges, adj még hozzá édesítőt. Tegyél a tetejére almaszeleteket, szórd meg mazsolával (amit előtte beáztattál, majd leöblítettél) és apróra vágott dióval.

Jó étvágyat!

Tipp: bármilyen más gyümölccsel is elkészítheted, pl. meggyel nagyon finom!

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8917784602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása