Angolul overnight oatsnak hívják ezt a reggelit, a magyar gasztronómiában pedig általában másnapos zabkásának fordítják. A „másnapos” azt jelenti, hogy az étel egy éjszakán át készül. Neked azonban csak annyi a dolgod vele, hogy előző este összekevered a zabpelyhet a növényi tejjel és az ízesítőkkel, másnap reggel pedig ráteszed a gyümölcsöt és a magokat. Ennyi :).
A jó másnapos zabkása titka a megfelelő zabpehely. Nagy szeműt válassz, ezzel lesz a legjobb állagú: nem kemény, de nem is „ázott”.
Többféle zabpehely kapható a boltokban, de nem mindegyik gluténmentes. Figyelj oda, hogy garantáltan gluténmentes zabpelyhet vásárolj.
Vannak olyan gluténérzékenyek, akik zabot sem fogyaszthatnak. Nekik ajánlom a quinoás reggelit!
Hozzávalók (1 felnőtt adaghoz):
- 50 g gluténmentes, nagy szemű zabpehely;
- 60 ml cukrozatlan mandulatej, pörkölt mandulából (ezt használtam);
- 0,5 mokkáskanál fahéj;
- édesítő ízlés szerint;
- a tetejére pl. alma, mazsola, apróra tört dió.
Elkészítés:
1. A zabpelyhet, a fahéjat és az édesítőt keverd össze egy tálkában. (A másnapos zabkását általában egy kisebb befőttesüvegben szokták készíteni. Én azonban jobban szeretem a tálkát vagy egy széles szájú bögrét, mert ezekben alaposan el lehet keverni a hozzávalókat, így jól össze tudnak érni az ízek.)
2. Öntsd rá a mandulatejet, és jól keverd össze.
3. Fedd le egy kistányérral, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
4. Másnap reggelre a zabpehely beszívja a mandulatejet, és finom puha lesz. Keverd fel egy kicsit, és ha szükséges, adj még hozzá édesítőt. Tegyél a tetejére almaszeleteket, szórd meg mazsolával (amit előtte beáztattál, majd leöblítettél) és apróra vágott dióval.
Jó étvágyat!
Tipp: bármilyen más gyümölccsel is elkészítheted, pl. meggyel nagyon finom!