Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Tojásmentes majonéz

2022. március 19. - Ízek, mentesen

Nagyon sokat kísérleteztem, mire sikerült olyan majonézt készítenem, ami ugyanúgy néz ki, és ugyanolyan ízű, mint az eredeti, de sem tojást, sem szóját nem tartalmaz. Ebben a majonézben hozzáadott olaj és kókusz sincs.

majonez.jpg

Hozzávalók (140 g majonézhez):

  • 30 g sótlan, pörköletlen kesudió;
  • 180 ml víz;
  • 1 csapott tk. nyílgyökérliszt;
  • 3 g só;
  • 4 g, a cukornál 4-szer édesebb édesítő;
  • 12 g mustár;
  • 2 tk. 100%-os citromlé.

Elkészítés:

1. A kesudiót nejlonzacskóba tesszük, a zacskót pedig egy félbehajtott, tiszta konyharuhába. Az így becsomagolt kesudiót a vágódeszkán húsklopfolóval apróra törjük. (Azért kell a csomagolás, hogy ne repüljön szanaszét a kesudió.)

2. Az összetört kesudiót kávédarálóban addig daráljuk, amíg masszaként felkenődik a daráló oldalára.

3. A kesudiómasszát egy lábasba tesszük, hozzáadunk 180 ml vizet, és botmixerrel összeturmixoljuk.

4. A levet egy sűrű teaszűrőn átszűrjük.

5. Ezután kis lángon, állandóan kevergetve 5 percig forraljuk. Ekkor az állaga sűrűbb, krémesebb lesz.

6. Kicsit félrehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a mustárt és a citromlevet. Jól megkeverjük, hogy a hozzávalókat egyenletesen eloszlassuk.

7. Visszatesszük a tűzre, és a nyílgyökérliszttel besűrítjük.

Segítségül azoknak, akik még nem sűrítettek nyílgyökérliszttel vagy keményítővel, így kell csinálni:

A nyílgyökérlisztet elkeverjük 2 tk. hideg vízben. A kesudiós levet közepes lángon melegítjük. Amikor elkezd gyöngyözni, egy kisebb merőkanálnyit kiveszünk belőle, jól elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével, majd visszaöntjük a kesudiós levünkhöz. Kb. 1-2 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, közben időnként megkeverjük. (Ne forraljuk túlságosan, mert visszahígul!)

8. Hagyjuk kihűlni, majd 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen áthűljön.

Amikor kivesszük a hűtőből, puding állagú lesz. Nagyon finoman, lassan kevergessük, hogy fellazuljon. Nem szabad erősen keverni, mert visszahígul! Azt ajánlom, hogy vegyünk ki belőle annyit, amennyit egyszerre felhasználunk, és azt keverjük simára, a többit hagyjuk az eredeti állagában.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr1017784610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása