Édes-savanykás, puha kiflik, csak néhány hozzávalóból, lisztmentesen. Tejet és tojást sem tartalmaznak.
Némi pepecseléssel jár az elkészítésük, mert a formákba egyenként kell belenyomkodni a tésztát, illetve sütés után „segíteni kell” a kifliknek kijönni a formából, de azért nem tart olyan sokáig. Akinek van szilikon kifliformája, érdemes azt használni.
Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre is.
Hozzávalók (16 db kiflihez):
- 200 g darált, héj nélküli mandula;
- 100 g aszalt, cukrozatlan vörös áfonya;
- 20 g aranybarna nádcukor;
- 1/2 mokkáskanál fahéj;
- olvasztott kókuszolaj a formák kikenéséhez (ha nem szilikon sütőformát használsz).
Elkészítés:
1. A vörös áfonyát 30 percre áztasd annyi forró vízbe, amennyi épp ellepi.
2. Fél óra után a sütőt melegítsd elő 150 °C-ra, és állítsd alul-felül sütésre.
3. Szűrd le a vizet az áfonyáról, majd add hozzá a darált mandulát, a nádcukrot és a fahéjat. Aprítógéppel addig keverd, amíg tömör, ragadós, sűrű massza nem lesz. Érdemes közben meg-megállni, lekaparni a masszát az edény faláról, és úgy folytatni az aprítást.
4. A kis kifliformákat vékonyan, de alaposan kend ki olvasztott kókuszolajjal. A peremüket is kend meg, mert arra is rá fog ragadni a massza.
5. A tésztát nagyon alaposan nyomkodd bele a formákba. (Azért kell jól belenyomkodni, mert különben nem lesz szép egyenletes a kiflik felszíne.) A forma peremére került tésztát törölgesd le, amennyire tudod. (Így könnyebb lesz majd kiszedni a sütiket.)
6. A megtöltött formákat tedd egy lapos tepsire, és süsd 15 percig.
7. Hagyd a formában kihűlni a kifliket. Ezután egy kés hegyével itt-ott megemelgetve a szélüket, óvatosan segítsd ki őket a formából.
Ha szeretnéd, tálalás előtt szórd meg őket porított xilittel. (Akinek a szervezete nem szokott hozzá a xilithez, használjon másfajta, porrá őrölt édesítőt.)
Mivel a tészta a benne lévő gyümölcs miatt nem áll el sokáig, tartsd a hűtőben, légmentesen lezárt dobozban, és néhány napon belül fogyaszd el.