Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Sós-köményes rudacskák

2022. március 21. - Ízek, mentesen

Glutén-, tej- és tojásmentes rágcsálnivalók filmnézéshez, baráti beszélgetésekhez vagy csak úgy :). Nagyon egyszerű elkészíteni őket, csak tartsuk be a receptben írtakat, hogy kellemesen ropogós rudacskákat kapjunk.

gluten_tej_es_tojasmentes_rudacskak.jpg

Hozzávalók (kb. 38 darabhoz):

  • 250 g kölesliszt;
  • 40 g fehérrizs-liszt;
  • 125 g tejmentes sütőmargarin (ezt használtam);
  • 25 g kókuszolaj + még egy kevés a kenéshez;
  • 35 g mandulatejszín (mandulafőzőkrém);
  • 50 g cukormentes almaszósz, ez lehet 100% almatartalmú bébidesszert, illetve bioboltokban beszerezhető vagy házi készítésű almaszósz (recept itt!) is;
  • 3 g köménymag + a szóráshoz még egy kevés;
  • 8 g (vagy ízlés szerinti mennyiségű) finom szemcséjű só.

Elkészítés:

A rizsliszt, a köménymag, a só és a kenéshez használt kókuszolaj kivételével minden hozzávaló legyen hideg, ettől lesznek jó ropogósak a rudacskáink. Furcsa lehet, hogy a köleslisztnek is hidegnek kell lennie, de jó, ha tudjuk: ezt a lisztet egyébként is érdemes a hűtőben tartani, nehogy megavasodjon.

Ha a kókuszolajunk folyékony állagú, akkor mielőtt hozzákezdenénk a tészta elkészítéséhez, mérjük ki egy vastag falú tálkába azt a 25 g-ot, amelyet a tésztába teszünk, és tegyük 10 percre a fagyasztóba. (Ennél hosszabb ideig ne hagyjuk bent, mert akkor olyan kemény lesz, hogy nem fogjuk tudni használni.)

Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult:

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük.

2. A keverékhez morzsoljuk a margarint és a kókuszolajat, majd hozzáadjuk a többi összetevőt.

3. Összegyúrjuk a tésztát, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 25 percig a hűtőben pihentetjük. (Ekkor még elég törékeny a tészta, majd állás közben lesz lágyabb, nyújtható.)

4. Miután kivettük a hűtőből, még 10 percig pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ezután tápiókakeményítővel megszórt deszkán egy kicsit meggyúrogatjuk, hogy puhább legyen. 7-8 mm vastagra nyújtjuk. Mivel a tészta lágy, óvatosan bánjunk vele, és a nyújtófát is szórjuk meg keményítővel.

5. A kinyújtott tésztát kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.

6. A rudakat sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük. A tetejüket vékonyan megkenjük kókuszolajjal, és megszórjuk köménymaggal.

7. 180 °C-ra előmelegített sütőben, a középső rácson, alul-felül sütéssel, 15-18 percig sütjük (amíg az aljuk egy kis színt kap).

8. Miután megsültek, rövid ideig hagyjuk a tepsin hűlni a sütiket, mert ilyenkor még nagyon törékenyek. (Ahogy hűlnek, kissé keményebbek lesznek.) Ezután óvatosan tegyük át őket egy süteményhűtő rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Ne tegyük őket nejlonzacskóba, mert megpuhulnak. Inkább rakjuk légmentesen zárható, műanyag dobozba.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr9117785930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása