Íze a tehéntejből készülthöz hasonlít. Tej-, glutén- és szójamentes. Az alábbi módszerrel készítve kb. 17% zsírtartalmú tejfölt kapunk.
A tejföl alapja a kókusztejszín. Ezalatt az olyan sűrű krémeket értem, mint pl. a Cocomas vagy Delcoco márkájúak, nem pedig a főzőkrémeket. Azokkal a tejszínekkel lesz igazán krémes a tejföl, amelyekben nemcsak kókusz és víz van, hanem valamilyen szilárdító anyag is. Aki nem fogyaszthat kukoricát, olyan kókusztejszínt válasszon, amiben nincs xantán.
Hozzávalók:
- 200 g kókusztejszín,
- 80 ml víz,
- 4 mokkáskanál fehér borecet,
- 2 mokkáskanál 100%-os citromlé,
- 1 csipet só,
- 4 g nyílgyökérliszt,
- 10 g barnarizs-liszt,
- 1 zselatinlap.
Elkészítés:
1. Egy lábasban összekeverjük a kókusztejszínt, a vizet, a sót, a citromlevet és a fehérborecetet.
2. A nyílgyökérlisztet egy kis tálkában összekeverjük a barnarizs-liszttel. Hozzáadunk 2 ek. hideg vizet, és csomómentesre keverjük.
3. A kókusztejszínes keveréket kis lángon melegíteni kezdjük. Ha csomós, egy kicsit kevergetjük, hogy a darabkák feloldódjanak. Amikor gyöngyözni kezd, kiveszünk belőle egy merőkanálnyit, és alaposan elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével. Ezután a levet folyamatos kevergetés közben a kókusztejszínes keverékhez adjuk. Megvárjuk, hogy besűrűsödjön (max. fél perc), majd levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
4. Amíg a kókusztejszínes masszánk hűl, előkészítjük a zselatint: A zselatinlapot pár percre hideg vízbe áztatjuk. Amikor kocsonyás lesz, leöntjük az áztatóvizet, gyengéden kicsavarjuk a zselatinlapot, majd 3 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg feloldódik. Megvárjuk, amíg a zselatinos folyadék kihűl.
5. Amikor a zselatin is kihűlt, folyamatos kevergetés közben a kókusztejszínes masszához adjuk, és gyengéden belekeverjük (azért kell óvatosan keverni, hogy ne híguljon vissza a tejföl), majd 2,5-3 órára a hűtőbe tesszük.
6. Amikor kivesszük a hűtőből, az állaga pudinghoz fog hasonlítani. Ha kevergetjük, krémes állagú lesz. Mindig figyeljünk arra, hogy csak gyengéden keverjük, nehogy felhíguljon. Tartsuk a hűtőben.