Glutén-, kukorica-, tej-, tojás-, élesztő- és szójamentes receptek, hasznos információk.

Ízek, mentesen

Ízek, mentesen

Tejmentes tejföl

2022. március 21. - Ízek, mentesen

Íze a tehéntejből készülthöz hasonlít. Tej-, glutén- és szójamentes. Az alábbi módszerrel készítve kb. 17% zsírtartalmú tejfölt kapunk.

A tejföl alapja a kókusztejszín. Ezalatt az olyan sűrű krémeket értem, mint pl. a Cocomas vagy Delcoco márkájúak, nem pedig a főzőkrémeket. Azokkal a tejszínekkel lesz igazán krémes a tejföl, amelyekben nemcsak kókusz és víz van, hanem valamilyen szilárdító anyag is. Aki nem fogyaszthat kukoricát, olyan kókusztejszínt válasszon, amiben nincs xantán.

tejmentes_tejfol.jpg

Hozzávalók:

  • 200 g kókusztejszín,
  • 80 ml víz,
  • 4 mokkáskanál fehér borecet,
  • 2 mokkáskanál 100%-os citromlé,
  • 1 csipet só,
  • 4 g nyílgyökérliszt,
  • 10 g barnarizs-liszt,
  • 1 zselatinlap.

Elkészítés:

1. Egy lábasban összekeverjük a kókusztejszínt, a vizet, a sót, a citromlevet és a fehérborecetet.

2. A nyílgyökérlisztet egy kis tálkában összekeverjük a barnarizs-liszttel. Hozzáadunk 2 ek. hideg vizet, és csomómentesre keverjük.

3. A kókusztejszínes keveréket kis lángon melegíteni kezdjük. Ha csomós, egy kicsit kevergetjük, hogy a darabkák feloldódjanak. Amikor gyöngyözni kezd, kiveszünk belőle egy merőkanálnyit, és alaposan elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével. Ezután a levet folyamatos kevergetés közben a kókusztejszínes keverékhez adjuk. Megvárjuk, hogy besűrűsödjön (max. fél perc), majd levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

4. Amíg a kókusztejszínes masszánk hűl, előkészítjük a zselatint: A zselatinlapot pár percre hideg vízbe áztatjuk. Amikor kocsonyás lesz, leöntjük az áztatóvizet, gyengéden kicsavarjuk a zselatinlapot, majd 3 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg feloldódik. Megvárjuk, amíg a zselatinos folyadék kihűl.

5. Amikor a zselatin is kihűlt, folyamatos kevergetés közben a kókusztejszínes masszához adjuk, és gyengéden belekeverjük (azért kell óvatosan keverni, hogy ne híguljon vissza a tejföl), majd 2,5-3 órára a hűtőbe tesszük.

6. Amikor kivesszük a hűtőből, az állaga pudinghoz fog hasonlítani. Ha kevergetjük, krémes állagú lesz. Mindig figyeljünk arra, hogy csak gyengéden keverjük, nehogy felhíguljon. Tartsuk a hűtőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekmentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr8517785912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása