A krémlevest könnyű túlsűríteni. Ha az ember egy kicsit több levet főz le róla, vagy alaposabban turmixolja össze a zöldséget, már más lesz a leves állaga. Ezért ennél az ételnél különösen fontos, hogy pontosan kövessük a recept előírásait, különben a végeredmény nem olyan lesz, amilyet várunk.
Ez a krémleves állás közben valamivel sűrűbb lesz. Ezért azt ajánlom, hogy aki előre dolgozik, és csak másnap szeretné fogyasztani, tegyen bele fél decivel több alaplevet, mint amennyit a recept ír.
Hozzávalók:
- 500 g brokkoli;
- 1,2 l zöldségalaplé (recept itt);
- 75 g vöröshagyma;
- 2,5 nagy gerezd fokhagyma;
- 125 ml mandulatejszín;
- 1,5 ek. olívaolaj;
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint;
- a tetejére: pirított gluténmentes kenyérkockák vagy reszelt vegán parmezán.
Elkészítés:
1. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük, és megmossuk. A szárát is felhasználhatjuk: hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk kisebb karikákra. Ha mirelit brokkolink van, ehhez a recepthez kissé ki kell olvasztanunk, különben a kiolvadó víz nagyon felhígítja a levest. Ezért a brokkolirózsákat tegyük a mikróba kb. 1 percre, amíg kissé megpuhulnak, majd meleg vízzel öblítsük le róluk a maradék jeget. (Fagyasztott brokkoliból az 500 g-ot kiolvasztás után mérjük ki.)
2. A hagymákat megtisztítjuk és megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk.
3. Felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a vöröshagymát, és kis lángon megdinszteljük.
4. Hozzáadjuk a brokkolit, és sóval, borssal ízesítjük. Aki szereti, szerecsendiót is tehet bele. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk az áttört fokhagymát.
5. Lefedjük, felforraljuk, majd kicsire vesszük a lángot, és 15 perc alatt puhára főzzük.
6. Amikor a brokkoli megfőtt, jó alaposan összeturmixoljuk.
7. Hozzáadjuk a mandulatejszínt, újra felforraljuk, és 1-2 percig főzzük.
Azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!