Egyszerű, fűszermentes zöldségalaplé.
Hozzávalók (kb. 1 l alapléhez):
- 2 nagy és 1 közepes sárgarépa (kb. 315 g),
- 2 kisebb petrezselyemgyökér (kb. 115 g),
- 110 g zeller,
- 60 g vöröshagyma,
- 4-5 szál friss petrezselyemzöld,
- 1/2 mokkáskanál olívaolaj,
- 1,4 l hideg víz.
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A répát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a hagymát és a zellert kis kockákra vágjuk.
2. Egy nagyobb lábas alját vékonyan kikenjük olívaolajjal. Kissé felhevítjük az olajat, beletesszük a sárgarépát, és kis lángon, rövid ideig pirítjuk. Csak addig kell pirítani, amíg az illatán elkezdjük érezni, hogy pirultabb. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, majd a vizet és a petrezselyemlevelet. Lefedjük, felforraljuk, majd 30 percig gyöngyözve főzzük. Ezután leszűrjük.
3. Ha nem használjuk fel az összes alaplevet, a maradékot le is fagyaszthatjuk.